Nieuws Marketing

Successen op het veld beginnen op kantoor

Vrijwel elke dag post FC Utrecht een update op LinkedIn. Weer een aanwinst voor in het veld, weer een business partner die verlengt en ook de aanvoerdersband wordt nu gesponsord. Waar komt dat nieuwe elan in Stadion Galgenwaard vandaan?

Eldert Kuiken | Foto: Michael Kooren 3 september 2019

FC Utrecht Joost Broerse businessclub

Direct bij binnenkomst in het stadion voel ik het enthousiasme. Het bruist op kantoor, er wordt op z’n Utrechts verzorgd gebikkeld. Hier beginnen de successen op het veld en veel oud-voetballers bekleden daarom cruciale functies. Gert Kruys en Rob Zomer zorgen als ambassadeurs dat het businesspartners en sponsoren aan niets ontbreekt. Ze lopen elke thuiswedstrijd ‘zes rondjes langs alle skyboxen’.

Ook de directie is Utrecht op zijn best: Thijs van Es en oud FC-spelers Jordy Zuidam en Joost Broerse. Als Mark Meijers van Qumey, sponsor van de derde generatie, zijn neus langs de deur steekt, komt René Vermeend juichend op hem af. Het is geen sales-act; Vermeend is al drie decennia account manager - inmiddels senior - en kent Meijers sinds die als 16-jarig jochie met pa mee kwam en ‘oefende’ op de Bunnikside.

Sébastien Haller

Inmiddels is Meijers al dertien jaar directeur van familiebedrijf Qumey en Broerse wil graag weer eens met de gelouterde sponsor, vier stoelen, van gedachten wisselen. Ook Geerlof Stam, acht stoelen, schuift aan in de Director’s Lounge. Stam is met zijn bedrijf Henri & Herman - voorheen welbekend als Stam Opel - vergroeid met de club.

Met uitzicht over het hele stadion delen de mannen intense herinneringen. De bekerfinales staan onuitwisbaar op hun netvlies, net zoals tal van thuiswedstrijden.

Meijers is vooral trots: ,,Hier, in Galgenwaard, kunnen we van iedereen winnen, dat is een machtig gevoel. Heerlijk om dat te delen met klanten uit het hele land, al zijn ze niet voor FC Utrecht. Ik had drie keer op rij Ajacieden te gast bij thuiswedstrijden tegen Ajax. Wij wonnen alle drie wedstrijden. Daar hebben ze het maar bij gelaten; ze zijn niet meer geweest. Dát en de sociaal maatschappelijke betrokkenheid: zoals supporters door massaal shirts te verkopen er mede voor zorgden dat Sébastien Haller hier kwam spelen. Ongekend.”

Het legt FC Utrecht geen windeieren: de Fransman leverde veel doelpunten op en nu door de recordtransfer van Frankfurt naar West Ham miljoenen euro’s. Stam noemt het gezamenlijk herdenken van David di Tommaso, elk jaar weer: ,,FC Utrecht is zoveel meer dan voetbal: elke wedstrijd is een feestje, elke keer weer. Dat verbindt, ook binnen onze organisatie. Henri & Herman heeft hetzelfde verzorgingsgebied en de club leeft bij onze mensen. Daar gaat het op maandag over bij de koffieautomaat.”

Vier soorten partners

Broerse geniet hoor- en zichtbaar van de verhalen. Hij speelde 510 wedstrijden als prof, in Nederland en Cyprus; 120 keer voor zijn FC Utrecht, waaronder finales om de beker en de Johan Cruijff-schaal. De geboren Biltenaar bracht beide bekers naar de Domstad. Bij PEC Zwolle stopte de voetballer en debuteerde de commercieel directeur in 2015 om in september 2018 in die rol terug te keren in de Galgenwaard en ‘doelpunten te vieren door high fives met sponsors als Meijers en Stam’.

Het verhaal van Broerse klinkt als een klok: ,,We bedienen grofweg vier soorten partners. De ‘bier- en bitterballen’-sponsoren, die we ontzorgen en een geweldige ervaring bezorgen. De partners die voor de beleving met relaties komen en een ‘top of the bill’ accommodatie en ambiance willen. De netwerkers die graag in contact komen met andere ondernemers om een netwerk op te bouwen en zaken te doen. Tenslotte organisaties die met FC Utrecht maatschappelijke projecten draaien, zoals Douwe Egberts, a.s.r. en Hornbach.”

Broerse wijst op de Bunnikside: ,,Kijk, alles rood, ook de gangpaden. Dat is een heel ander gezicht. Met dank aan supporters en Hornbach.” Bij de stoelen krijgen sponsoren en partners parkeerplekken, eten en drinken, jaarlijks zes tot tien events, een presentje en een business magazine en app.

Jong en fris directieteam

Toch is het niet dat verhaal dat het nieuwe elan verklaart. Daar is sinds de komst van Frans van Seumeren (Utrecht op zijn best) weinig aan veranderd. Stam prikt met zijn wijsvinger naar Broerse en Meijers knikt instemmend.

,,Nog niet zo lang geleden zag je veel lege stoelen en er werd maar met concepten geschoven. Nu zit er een nieuw, jong en fris directieteam waar de ambitie en passie vanaf spatten. En was de Galgenwaard zes keer uitverkocht en zijn de business ruimtes ‘bijna te vol’. Jordy en Joost, met Thijs maken het verschil. Ze hebben een visie hoe ze voor de lange termijn iets willen neerzetten. Op korte termijn maakt hun enthousiaste, persoonlijke benadering het verschil. Ze creëren ook waarde. Want door die benadering willen spelers hier (terug)komen. Ze lieten Dries Mertens een filmpje maken om Othmane Boussaid te vertellen dat hij er goed aan doet bij Utrecht te komen. Dan doe je er alles aan en dat zien en ervaren wij als partners natuurlijk ook.”

‘Utregs’

Het begint op kantoor en essentieel is dat ook het verkoopapparaat weer eigen is, ‘Utregs’. Broerse is blij met zijn mensen: ,,Toen de sales werd gedaan door een extern bureau had je een heel andere binding. De salesomzet blijft natuurlijk belangrijk, dat is toch een derde van de begroting. Nu draait het om meer dan dat, het is meer dan salespraatjes. De binding is sterk verbeterd. Want het zijn eigen mensen, allemaal met een Utrecht-hart.” Meijers: ,,Zoals René Vermeend ja. Utrechters die ook allemaal een stapje extra zetten, met liefde. Krijg je ‘s-avonds om tien uur nog appjes.”

Nu is het Stam die met een brede grijns ja knikt. ,,Neem het trainingskamp. Vorig jaar gingen er zes business partners mee. Dit jaar dertig! Joost had iedereen persoonlijk gebeld. Iedereen. Het werd zo gezellig dat ze ook nog een Utrechtse zanger hebben ingevlogen. Nou: van de grote jongens tot de kleine ‘bier- en bitterbal’- supporters, alle categorieën door elkaar heen in de polonaise.”

Kom zondag 29 september (14.30 uur) in stadion Galgenwaard zakelijk kennismaken bij FC Utrecht–Willem II. Mail naar business@fcutrecht.nl.