Nieuws Marketing

Succesvolle ondernemers delen hun tips

Carlijn Bröring van Foodless, Annic van Wonderen van I Love Fashion News, Alexandra Smith: motivational sprekers waren er afgelopen zaterdag in overvloed tijdens de Dag van de ZZP'er. En ze deelden maar wat graag hun tips. Wij maakten een selectie.

Sjan Verhoeven | Foto: Floris Heuer 7 april 2016

Ondernemerstips

Annic van Wonderen Van Wonderen zette de succesvolle modesite I Love Fashion News op. Tijdens de hoogtijdagen trok de site 2,4 miljoen bezoekers per maand. I Love Fashion News bestaat niet meer, Van Wonderen runt nu ANNICVW.com.

Vier elk succes "Een van de belangrijkste dingen: vier elk succes", vertelde de onderneemster. "Dat heb ik zelf misschien wel te weinig gedaan. Wij hadden op kantoor bijvoorbeeld zo'n hotelbel staan waar we een tik op gaven als we een target hadden behaald."Keys to successMijn keys to success zijn marketing, social media, branding, netwerken en financiën.

PR en marketingDoe iets extra’s. Geef nazorg. Of geef iets ‘gratis’ weg.Social mediaDenk na wat interessant voor jou kan zijn. Geef tips en tricks. Spanning opbouwen werkt ook heel goed: ik ging bijvoorbeeld aftellen als er iets spannends te gebeuren stond. Stel vragen: wat vinden jullie leuker, a of b?BrandingVerkoop jezelf en je bedrijf. Gebruik bijvoorbeeld reacties van tevreden klanten.NetwerkenStap brutaal, maar beleefd op mensen af. Netwerken is een serieuze zaak. Zorg dat mensen een positief gevoel aan jou overhouden. Ga alleen naar borrels die voor jou interessant zijn. Bereid een bezoek voor. Wat ga je doen, wat wil je ermee bereiken? Ik geloof ook heel erg in visitekaartjes. Zorg dat je een opvallend formaat gebruikt, dat je ze ALTIJD bij je hebt. Je kunt ook online netwerken, ik noem dat online flirten. Volg een persoon of bedrijf, like en reageer.FinanciënIk heb mijn cijfers altijd on top of my mind. Als je me midden in de nacht wakker maakt, kan ik alles zó opratelen.

"Maar het allerbelangrijkst is doelen stellen. Het liefst kort en bondig, in één zin, en met getallen erin zodat het meetbaar wordt. Mijn zakelijk doel was de grootste modesite van Nederland worden met 1 miljoen bezoekers per maand. Mijn persoonlijk doel was zonder startkapitaal of investeerden en zonder studie een bedrijf beginnen. Het is me allebei gelukt."Alexandra SmithSmith is trainer storytelling en werkte jarenlang als tekstschrijver. "Ik had in 2012 een slecht jaar. In 2013 raakte ik gefrustreerd. Wat kon ik doen? Ik dacht: ik ben zelfstandig ondernemer, dus ik moet dit zelf oplossen. Niet dus, ondervond ik later. Ik schakelde een carrièrecoach in en stelde mezelf tot doel dat ik in 100 dagen tijd mijn inkomen, dat inmiddels vrij laag was, wilde verdubbelen. Tegelijk wilde ik bijhouden wat ik deed en dat in een boek verwerken. Het is me gelukt."Mijn lessen-Hulp vragen helpt-Stel duidelijke doelen-Durf nee te zeggen. Nee zeggen is ja zeggen tegen jezelf-Zet voor jezelf 3 to do’s per dag op een rijtje, dat zorgt voor meer focus-Lever je meerwaarde? Vraag dan ook meer geld-Verwacht teleurstellingen en ontwikkel veerkracht-Ontspanning is belangrijk: juist op die momenten krijg je inspiratie-Zeg geen ja tegen een opdracht die eigenlijk te weinig betaalt of om mensen te pleasen. Daarmee doe je jezelf tekortCarlijn BröringBröring zette de blog Foodless op, waarvan onlangs ook een Engelstalige editie verscheen. Vorig jaar werd ze uitgeroepen tot freelancer van het jaar. Tijdens de Dag van de ZZP'er vertelde Bröring over het succes van haar blog over voedselintoleranties. "Op de hele wereld bestaan 152 miljoen blogs. Bedenkt dus goed waarom je wil bloggen en voor wie."Mijn tipsDelenDeel je blogs via social media: Facebook, Twitter. Hou het wel bij kanalen die bij je passen. MetenGebruik Google Analytics om te kijken wat je goede en minder goede verhalen zijn. Als blijkt dat een blog over spirulina slecht loopt en een blog over chocoladetaart goed, weet ik: minder spirulina, meer chocolade!

KalenderHou voor jezelf een overzicht bij: welke blog heb je wanneer geplaatst?

BeginnenBegin gewoon. De eerste blog is eng, daarna gaat het vanzelf. Blijf dicht bij jezelf, wees kritisch, controversieel (alleen als dat bij je past!) en deel.