Nieuws Marketing

'Tarief voor parkeren moet lager'

MARCO BOUMAN 1 maart 2016

Parkeren Thinkstock

Zowel de fractie van de VVD als die van D66 in de Arnhemse gemeenteraad wil dat parkeren in de binnenstad goedkoper wordt. De lagere inkomsten zouden moeten worden gecompenseerd met de extra opbrengst uit avondparkeren, schrijft De Gelderlander.

Arnhem voerde in 2015 betaald avondparkeren in tot elf uur. Daarvoor moest - uitgezonderd koopavond - alleen tot zes uur worden betaald. Volgens een eigen rekensom van D66 heeft dat afgelopen jaar 6 ton aan extra inkomsten opgeleverd.

Fractieleider Sabine Andeweg van D66 vraagt wethouder Alex Mink van Mobiliteit in een brief of hij de meeropbrengsten wil gebruiken om de parkeertarieven te verlagen en op welke andere manier hij dat geld wil aanwenden om de binnenstad aantrekkelijker te maken.

Leendert Combée, fractievoorzitter van de VVD, heeft al concrete bedragen in het hoofd voor nieuwe parkeertarieven. De Arnhemse liberalen zouden het liefst het huidige uurtarief in de binnenstad (2,85 euro) halveren en op zaterdag en zondag het uurtarief vastleggen op 1 euro.

Sowieso wil Combée vóór 1 mei van wethouder Alex Mink van Mobiliteit weten hoeveel extra geld het avondparkeren in het laatje brengt en hoeveel er nodig is om de tarieven te verlagen. Die informatie had er al voor de zomer van 2015 zullen zijn.

Wethouder Ron König (Economische Zaken) beloofde namens collega Mink, die met burgemeester Herman Kaiser in Taipei is voor fietsfeest Velocity, dat die informatie dit voorjaar wordt aangeleverd: "1 mei moet haalbaar zijn."

Met het nieuwe parkeerbeleid kwam Arnhem in het voorjaar van 2015 in de top tien van steden waar tussen 2010 en 2015 de tarieven van straatparkeren het snelst waren gestegen. Daar tegenover staat het lagere tarief van 50 cent per uur dat na zessen in gemeentelijke parkeergarages moet worden betaald.

Over het avondparkeren is veel gediscussieerd. Ondernemers menen dat het potentiële klanten afschrikt de binnenstad te bezoeken. Afgelopen weekeinde klonk nog een landelijk pleidooi om parkeren in binnensteden gratis te maken of in elk geval de tarieven flink te verlagen.

De gemeente heeft negatieve effecten van het parkeerbeleid altijd ontkend en werd daar in gesteund door onderzoek. In Nijmegen, waar avondparkeren al eerder werd ingevoerd, heeft het bezoek aan de binnenstad er niet onder te lijden gehad.

Vóór 1 mei moet duidelijk zijn hoeveel Arnhem extra verdient met avondparkeren.