Nieuws Marketing

Tuincentrum Oosterik heeft zo’n vijfduizend zonnepanelen op dak

Toegegeven: bij tuincentrum Oosterik hielden ze altijd al van een voorjaarszonnetje. Het zet tuinliefhebbers aan tot activiteit en dat brengt automatisch klandizie met zich mee. Maar tegenwoordig hebben ze bij Oosterik een reden extra om de zon graag te zien schijnen. Het centrum heeft op z'n daken vijfduizend zonnepanelen in gebruik genomen.

Van onze redactie 24 maart 2016

Tuincentrum Oosterik Robin Hilberink

Daarmee kan het tuincentrum in Noord Deuringen, het grootste van Oost-Nederland, in zijn eigen stroombehoefte voorzien. Op jaarbasis is dat liefst 1 miljoen kilowattuur: dat komt overeen met het verbruik van dik driehonderd huishoudens. De zonnepanelen beslaan een oppervlakte van in totaal zo'n 16.000 vierkante meter: ongeveer de omvang van drie voetbalvelden.

GangmakerHet kunnen voorzien in de eigen energiebehoefte past in de bedrijfsfilosofie van tuincentrum Oosterik. Eigenaar Gerard Oude Oosterik is zelf gangmaker achter deze 'groene gedachte'. Maar Oude Oosterik is niet alleen idealist, hij is vooral ook ondernemer. "De ontwikkelingen op het gebied van energie gaan zo snel", stelt hij vast, "dat we wel met de tijd mee moeten gaan, anders raken we onherroepelijk achterop."

Oude Oosterik wijst erop dat zijn bedrijf op het vlak van duurzaamheid al jaren aan afvalscheiding doet. "Daar valt veel geld mee te verdienen."

‘Slim zijn’En dat laatste is zeker ook het geval met de zonnepanelen. Als de zon schijnt rinkelt de kassa om het zo maar te zeggen. Maar dat niet alleen. Tuincentrum Oosterik investeerde weliswaar 1,2 miljoen euro in de installattie, daar staat tegenover dat het de komende vijftien jaar ook 10 eurocent per kilowattuur aan subsidie van het rijk ontvangt: zo'n 100.000 euro per jaar. Zo wil de landelijke overheid vooral ook grote bedrijven stimuleren om over te gaan op zonne-energie. Deze prikkel is aan Oude Oosterik welbesteed. "Een kwestie van slim zijn", aldus de ondernemer.

Voor de levering van de - uit Duitsland afkomstige - zonnepanelen is het Ootmarsumse bedrijf Agro-NGR van Robert ter Horst in de arm genomen en voor de plaatsing Schulte Duurzame Installatietechniek uit Denekamp.

PiekvormingOpmerkelijk en in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, is dat de zonnepanelen op het dak van tuincentrum Oosterik niet uitsluitend gericht zijn op het zuiden, maar deels ook op het oosten en deels op het westen.

"Op deze manier voorkomen we dat er piekvorming in de energie-aanvoer ontstaat op het heetst van de dag", legt Norbert Koopman, bouwcoördinator bij tuincentrum Oosterik, uit. "De aanvoer van energie via de zonnepanelen begint nu eerder, verloopt gelijkmatiger en loopt langer door. Voor een bedrijf als Oosterik is dat beter omdat we in tegenstelling tot particulieren de overtollige stroom niet op een later moment kunnen gebruiken."

Foto: Robin Hilberink