Nieuws Marketing

Voor het eerst in jaren een nieuw Heineken-biertje

Voor het eerst sinds 1992 komt Heineken met een totaal nieuw biertje onder het eigen merk. 'H41' bevat gist uit Patagonië en moet het traditionele pils aantrekkelijk houden bij een generatie die liever streek- en speciaalbieren drinkt. Dat schrijft het AD.

David Bremmer | Foto: Koen van Weel 7 april 2016

H41 heineken bier

In een eeuwenoud loofbos bij San Carlos de Bariloche, een klein stadje in Patagonië aan de voet van de Andes, ontdekte Argentijnse microbioloog Diego Libkind 6 jaar geleden een nieuw soort gist, dat verre familie is van Heineken's beroemde A-gist. Doordat de bomen op 1500 meter staan, stijgt de temperatuur nooit boven de 15 graden en bezit Saccharomyces Eubayanus - zoals de wetenschappelijke naam luidt - totaal andere eigenschappen.

Experimenteren"Gist is de basis van bier en doordat deze wilde gist niet alle suikers opeet, heeft dat grote invloed op de smaak", vertelt Willem van Waesberghe, meesterbrouwer bij Heineken, terwijl hij een glas volschenkt. "Om er een bier met 5 procent alcohol van te maken, moesten we er meer mout en hop instoppen. Dat levert een donkerder bier op dat veel verfrissender en volmondiger is."

De bierbrouwer zocht contact met Libkind en kocht de exclusieve rechten op gebruik van het gist buiten Argentinië. Na jaren van experimenteren - 'wilde gist laat zich moeilijk temmen' zegt Van Waesberghe - is er nu 'H41'. Het pijpje werd gisteren gepresenteerd en is binnenkort in driehonderd kroegen, restaurants en andere etablissementen in heel Nederland verkrijgbaar is. De H in de naam staat voor Heineken, de 41 voor de 41 graden zuiderbreedte in Argentinië waar de gist is ontdekt.

OpmerkelijkDe lancering is opmerkelijk, zeggen bierexperts: sinds Tarwebok in 1992 kwam Heineken niet meer met een nieuw bier onder het moedermerk. "Heineken is ontzettend zuinig op het eigen label", vertelt Alain Schepers, schrijver van het boek Een wereld vol bier en de man achter het blog Bierista. "Het merk is wereldwijd zo sterk. Daar morrel je niet zomaar aan."

Innovaties die 'Heerlijk helder' wél deed zijn vooral bij dochters Amstel, Brand en Affligem gepleegd. Maar nu is er 'H41'. "De pilsmarkt loopt al jaren terug, Heineken moet wat", legt biersommelier en bierblogger Fiona de Lange uit.

Mooi verhaal"De ouderwetse bierdrinker sterft uit, liefhebbers kiezen tegenwoordig voor speciaal- en streekbieren met een mooi verhaal." Heineken speelt handig op die ontwikkeling in door kleine brouwerijtjes op te kopen - zo werd in september craft beer-maker Lagunitas uit Californië overgenomen.

De Lange noemt de introductie van 'H41' gedurfd, maar positief. "Het valt mij en andere bierliefhebbers al jaren op dat het in de Heineken-reclames nauwelijks nog om het ambacht en de smaakbeleving gaat. Ze zijn vooral lollig en draaien om lekker drinken met je vrienden. Met dit bier verandert dat."

GeheimzinnigDat erkent de brouwer ook zelf schoorvoetend. "We hebben altijd heel geheimzinnig gedaan over het Heineken-recept, maar eigenlijk moet je erover vertellen. Daar zijn we nu heel hard mee bezig", zegt meesterbrouwer Van Waesberghe, die al sinds 1995 voor Heineken brouwt.

Het nieuwe biertje is vanaf 18 april te drinken, vertelt Bram Westerink, marketing-directeur van Heineken Nederland. De exacte prijs verschilt per café, maar globaal zal 'H41' 30 procent duurder zijn dan een gewoon vaasje.