Nieuws Marketing

Red Bull Max moet het met Red Bull Racing laten zien op de Red Bull Ring

En we zijn weer begonnen. Met een derde startplek mag - nee: móet - Max Verstappen het zondag in Oostenrijk laten zien op de Red Bull Ring. Twee F1-races dit seizoen maar liefst letterlijk óp het eigendom van Max' sponsor, de belangrijkste energiedrankverkoper ter wereld. Hoe zijn ze dat geworden met één product? Marketingplatform CoSchedule heeft het ontrafeld. Opmerkelijkste bevinding: blikjes verkopen komt pas op de tweede plaats.

De Ondernemer | Foto: ANP 13 maart 2019

Laatste update: 4 juli 2020 23:00

Max verstappen redbull F1 helm

Je zou bijna zeggen: maar natuurlijk. Dit op z'n zachtst gezegd bijzondere F1-seizoen in wording begint natuurlijk in Oostenrijk. Op de Red Bull Ring, waar Max Verstappen (precies, van Red Bull) in 2018 en 2019 won. Sterker nog, de eerste twéé F1-races van dit seizoen worden op het circuit van het energiedrankenmerk gereden. Alles op alles is gezet, tot en met veiligheidsplannen en een stevige lobby naar de Oostenrijkse overheid aan toe, om dat voor elkaar te krijgen. Want ja: Red Bull. Onlosmakelijk verbonden aan de Formule 1 én Oostenrijk.

Lees ook: Hoe het Red Bull Racing van Max Verstappen werkt als innovatief bedrijf

Red Bull steekt Coca-Cola en Pepsi naar de kroon

Brave commercials met getekende grapjes versus extreme sports. Het zijn de twee middelen waarmee Red Bull zich razendsnel op de kaart heeft gezet. En niet alleen razendsnel, ook wereldwijd. Het kwam pas in 1987 op de markt en steekt intussen historische merken als Coca-Cola en Pepsi naar de kroon. Een marketingmirakel dat in de eerste plaats op het conto komt van oprichter Dietrich Mateschitz, die het vak leerde bij Unilever en Procter & Gamble. Wat kunnen wij nu van hem leren?

Lees ook: Zo scoort Exact met Max Verstappen

Red Bull stapte in een geheel nieuwe markt

Om te beginnen opende hij met Red Bull een geheel nieuwe markt: die van de energiedrankjes. Ruim dertig jaar later zijn er wel concurrenten als Monster, Rich en het Nederlandse Bullit, die niet alleen het drankje maar ook de marketingmiddelen van Red Bull afkijken, maar dat kan niet verhinderen dat de trendsetter met een marktaandeel van 43 procent (2015) verreweg de grootste is in het segment.

Volgens Breonna Bergstrom van CoSchedule stelt Red Bull het publiek op de eerste plaats, nog voor de verkoop van het eigen product. Het basisconcept is content en ervaringen creëren die de belangstelling van mensen wekken, zelfs zonder dat zij ook maar de minste trek in een energiedrankje hoeven te hebben. Red Bull heeft zijn publiciteit uitstekend voor elkaar en valt op met spectaculaire evenementen. De Formule 1 is daar slechts een onderdeel van.

Red Bull: slimme marketing, creatieve strategie

Een nieuwe markt openen en die domineren met slimme marketing en een creatieve strategie: dat is in het kort het succesverhaal van Red Bull. In de jaren tachtig, toen Red Bull op de markt kwam, draaide marketing nog vooral om kostbare advertenties. Mateschitz gooide het over een andere boeg. Hij stapte met zijn blikjes op de doelgroep af, mannen van 18 tot 35 jaar, op de plekken waar zij graag komen: feesten, kroegen en wat dies meer zij. Ze mochten Red Bull gratis proberen en mond-tot-mondreclame deed de rest.

Vandaag de dag zoekt Red Bull nog steeds het publiek op, alleen organiseert het de evenementen nu zelf. Extreme sports, waar de energie vanaf spat, passen perfect bij het energiedrankje. Wat hebben we allemaal al niet gehad? De Red Bull Air Race, Red Bull Cracked Ice, de sponsoring van sporters in spectaculaire sporten als skiën, rallyen en racen. Maar ook, over Red Bull komt naar je toe gesproken, sponsoring van hippe muziekfestivals en de voetbalclubs Red Bull Salzburg en Red Bull Leipzig. En veel en veel meer.

Lees ook: Top en flop: Nederlandse bedrijven in de Formule 1

Energiedrankjesfabrikant, maar ook mediabedrijf

Al die evenementen worden optimaal onder de aandacht gebracht, want meer nog dan een energiedrankjesfabrikant is Red Bull een mediabedrijf, van uitzonderlijke klasse. Keer op keer verzinnen ze er nieuwe publiciteitsstunts. Al die zelf gegenereerde publiciteit heeft het befaamde blikje tot grote hoogten opgestuwd onder het motto: go big or go home.

De truc is om het publiek te amuseren, niet om ze blikjes door de strot te duwen. Zo associëren mensen het merk Red Bull met momenten van groot plezier, en dus ook met dat blikje. En al die thrillseekers komen tot hun uitzonderlijke prestaties doordat Red Bull je vleugels geeft. Dan kan het voor de gewone man toch ook geen kwaad om regelmatig zo'n energieshotje te nemen? Zo is de cirkel, die verklaart waarom Red Bull de drankenschappen wereldwijd domineert, helemaal rond.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.