Nieuws Marketing

Werk en ruimte verkopen regio

Voor het negende jaar was Zeeuws-Vlaanderen afgelopen weekend present op de emigratiebeurs in Houten. Conclusie: Zeeuws-Vlaanderen trekt weer mensen die dromen van rust en ruimte en niet per se op zoek zijn naar een andere baan, schrijft PZC.

Van onze redactie 15 februari 2016

Zeeuwsvlaanderen1065

"We zijn tevreden. We hebben een prima beurs gehad", stelt Marjolein Reinhoudt van Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen na afloop van de beurs. "De beurs heeft in totaal zo'n 12.500 bezoekers gekregen. Onze stand is ook goed bezocht en we hebben de gegevens van zo'n 75 mensen die serieus interesse hebben in Zeeuws-Vlaanderen. Dat kunnen we aan het cv van de mensen wel zien. De banen die ze zoeken, techniek, procesoperator, logistiek. Dat zijn wel kansrijke sectoren."

Zeeuws-Vlaanderen blijft toch een beetje een vreemde eend in de bijt op de beurs. "We zijn de enige Nederlandse regio op de beurs. Toen we in 2008 voor het eerst meededen was er nog een verrassingseffect maar dat is nu niet meer. Mensen komen nu speciaal naar de beurs omdat ze weten dat wij er ook staan. Maar we vallen nog steeds op. Dat wel."

Reinhoudt heeft in de jaren op de beurs wel een verschuiving gezien. Niet langer wordt de regio aan de man gebracht als oase van rust, ruimte en betaalbare woningen. Nu wordt Zeeuws- Vlaanderen ook aan de man gebracht als plek om te werken. De emigratiebeurs weerspiegelt hoe het met de economie gaat. Gaat het goed, dan trekt Zeeuws- Vlaanderen mensen die lekker rustig willen leven in een mooie omgeving. Gaat het slechter dan ziet de stand mensen die op zoek zijn naar een baan en daarvoor bereid zijn op een heel andere plek te gaan wonen. En gewoon Nederlands kunnen spreken is dan een sterke troef van de stand.

Lag de afgelopen drie jaar de nadruk op werk en loopbaan bij de bezoekers aan de Zeeuws- Vlaamse stand, nu ziet Reinhoudt dat er weer mensen met dromen bij de stand om informatie komen. "Het zijn weer wat minder mensen dan voorheen, die alleen vanwege het werk langskomen en weer wat meer voor de rust en de ruimte. Mensen die een lekkere plek zoeken en hun dromen waar willen maken. Ik denk dat er best een paar tussen zaten die we als nieuwe Zeeuws-Vlamingen kunnen verwelkomen straks."