Video Marketing

Wie is Alex Morton?

Alex Morton. Zakenman 'selfmade' miljonair. Hij trekt duizenden jongeren naar Ahoy en Chassé, maar in België is IM Academy waar hij chairman elite van is veroordeeld en in Spanje loopt een gerechtelijk onderzoek. Want: piramidespel.

Van onze redactie 14 mei 2023

,,Toen ik 24 was had ik een miljoen dollar verdiend, op mijn 26e was dat 2,6 miljoen.’’

Alex Morton is populair én omstreden. Het AD bracht vorige maand een groot artikel over het event in Ahoy,dat werd georganiseerd door het Amerikaanse bedrijf IM Mastery Academy. Morton is niet de oprichter, maar heeft wel de status van chairman elite.

IM zegt een ‘opleidings- en mentorplatform’ te zijn waar zelfstandige ondernemers kunnen leren ‘groeien en de markten van buitenlandse en digitale valuta begrijpen’. Het biedt online ‘academies’, waar je cursussen kunt volgen. Meedoen kost eenmalig zo’n 200 euro en daarna maandelijks abonnementsgeld dat kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Wie minimaal twee andere leden aanbrengt, kan zelf geld gaan verdienen.

Lees ook: Wat trekt jongeren in de omstreden zakenman en 'selfmade' miljonair Alex Morton?

Bedrijf als piramidespel (en andersom)

Het bedrijf is begin dit jaar in België veroordeeld tot het betalen van een boete van zes ton omdat ‘het online educatieplatform een manier is om een verboden piramidespel te maskeren’. ,,Nieuwe leden investeren zonder dat zij ooit de beloofde vergoedingen kunnen verwerven. Enkel de personen die zich aan de top van de structuur bevinden, kunnen hier hun voordeel uit halen’’, oordeelde de rechter.

In Spanje loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf, vier Europese financiële toezichtautoriteiten waarschuwden voor de werkwijze van IM, vaak gebaseerd op meldingen van ouders die hun kinderen helemaal zagen opgaan in de online omgeving van het bedrijf. Een moeder sprak tegen het AD van ‘een sekte’. Ook in Nederland zijn meldingen binnengekomen bij de autoriteiten.

Alex Morton op YouTube: 61.000 volgers

Op Facebook heeft hij 103.000 volgers, op Instagram een miljoen. Wat met zijn 'grote denken' opvalt op YouTube is het relatief magere aantal van 61.000 abonnees. Zijn zelf geproduceerde Who is Alex Morton-video telt slechts 23.000 views (peildatum 14 mei), waarbij de beide video's rondom zijn Break The Code-event die de 3.000 views niet overstijgen.

Lees via deze link het uitgebreide artikel over de omstreden Alex Morton.

Ervaringen met IM Academy? Benader dan onze collega's van het AD kunnen via Signal of WhatsApp (+31615377185) of via tips@ad.nl. Gegevens worden in vertrouwen in behandeling genomen volgens het AD privacystatement.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws