Nieuws Marketing

Zeeland wil meer filmmakers binnenhalen

Zeeland maakt werk van een provinciaal loket dat filmproducenten wegwijs gaat maken in Zeeland. Dat weet de PZC.

Van onze redactie 8 september 2016

Film 9

Zeeland heeft inmiddels een bescheiden bedrag van 15.000 euro uitgetrokken om de provincie te promoten onder filmmakers. Dat is een uitwerking van het vorig jaar gesloten coalitieakkoord. Daarin wordt 'het positioneren van Zeeland als decor voor filmproducties' als ambitie uitgesproken.

Filmcommission

“De provincie wil inzetten op creatieve industrie. Daar is dit een onderdeel van", zegt Leo Hannewijk, festivaldirecteur van Film By The Sea. Met het geld kan nu in elk geval een begin worden gemaakt. Er komt een filmcommission, die zich vooral richt op lobbyen en promotie, maar ook probeert fondsen te werven.

Loket

Het belangrijkste, zegt 'kwartiermaker' Hannewijk, is dat er op korte termijn een herkenbaar loket komt waar geïnteresseerde producenten zich kunnen melden en dat er een goede website wordt opgezet. “Het moet duidelijk worden dat als je iets met film wil in Zeeland, dat je dan bij dat loket moet zijn.” Het loket kan, aan de hand van een database, bijvoorbeeld adviseren wat goede locaties zijn en met welke lokale omstandigheden filmmakers rekening moeten houden.

Kansen benutten

Het gaat er vooral om de kansen te benutten die zich al regelmatig voordoen. “Ik denk dat Zeeland een uitermate geschikt gebied is voor film. Dat heeft te maken met de schoonheid van het landschap en de diversiteit van de provincie. Ook zijn veel Zeeuwen bereid mee te werken. Door de ligging tegen België is het gebied bovendien ideaal voor coproducties. Film zet Zeeland nog meer op de kaart", besluit Hannewijk.