Nieuws Marketing

Zeeuwse designer ontwerpt fles met een boodschap

De Dopperfles is handig, duurzaam en oogt vrolijk. Er gingen al miljoenen exemplaren over de toonbank én hij ondersteunt drinkwaterprojecten in Nepal. Het ontwerp is van Goesenaar Rinke van Remortel.

Foto: Kelly Thans 28 maart 2017

Dopper Kelly Thans Ondernemermaart2017 1 1

Het verhaal begint bij Merijn Everaarts, destijds freelancer in de evenementenbranche. Een documentaire over 'plastic soep' in de oceaan was aanleiding voor een campagne om het gebruik van plastic wegwerpflesjes te verminderen. Hij schreef een wedstrijd uit, waarin hij talent uitdaagde om een duurzaam drinkflesje te ontwerpen. Rinke van Remortel uit Goes ontwierp er één van hard plastic in afzonderlijke, eenvoudig af te wassen onderdelen. Je kunt rechtstreeks uit het flesje drinken of het bekertje gebruiken om water of een sapje in te schenken. Met dit ontwerp won Van Remortel de wedstrijd. De Dopperfles was geboren.

Ruim 4 miljoen

Inmiddels zijn er ruim 4 miljoen flesjes gemaakt. Volgens de ontwerper zelf is dit enorme succes te danken aan een mix van zaken. Van Remortel, ondernemer met een eigen designstudio: ,,Natuurlijk speelt het ontwerp een belangrijke rol, maar daarnaast zet Dopper het op een goede manier in de markt. Zo gaan ze bijvoorbeeld naar evenementen waar ze een watercocktailbar neerzetten. Daar vertellen ze het verhaal over duurzaamheid en het terugdringen van plastic afval. Bovendien gaat een deel van de opbrengst naar drinkwaterprojecten in Nepal. Dat maakt de Dopper tot een flesje met een boodschap.''

Sociale werkplaats

De losse onderdelen van het drinkwaterflesje worden geproduceerd bij VDL Wientjes in Emmen. Vervolgens gaan ze naar een sociale werkplaats waar de Dopper in elkaar wordt gezet.

Jaaromzet

Dit op het oog zo eenvoudige product is uitgegroeid tot een miljoenenproject en vindt niet alleen gretig aftrek in Nederland, maar wordt over heel de wereld verkocht. Met een jaaromzet van zo'n 6,5 miljoen euro in 2015 kunnen we dit product absoluut een groot Zeeuws succes noemen.