Nieuws Marketing

Zonnetrein langs kuststrook

Ondernemers willen met elektrisch treintje over dijk en duin rijden. Een kaartje kost (bijna) niets, meldt PZC.

Martijn de Koning 2 maart 2016

Zeeuwse Kust

Nog deze zomer rijdt er minstens één elektrisch treintje langs de West-Zeeuws-Vlaamse kust. Dat initiatief moet uitgroeien tot een internationale verbinding, die gratis toegankelijk is voor houders van een Zeelandpas.

Op de kaartHet initiatief voor die service komt van vijf ondernemers uit Breskens, vertelt Ronald Lohman van supermarkt Plus. "We zijn in werkgroepjes aan het kijken hoe we de winkels in Breskens beter op de kaart kunnen zetten. Eén van de ideeën die daaruit kwam, was het inzetten van een zonnetrein tussen vakantieparken en het centrum van Breskens."

Het idee van de Bressiaanders sloeg aan en kreeg veel bijval. "Het liep, op een positieve manier, een beetje uit de hand", vertelt Lohman. "Er willen zóveel mensen en clubs aanhaken."

Het plan is nu om in de zomermaanden minstens twee treintjes te laten rijden: één via Nieuwvliet en Breskens, en één vanuit Cadzand-Bad via Sluis naar Knokke. "Zo'n internationale verbinding zorgt ervoor dat er wellicht Europese subsidie is binnen te halen", geeft Lohman aan. Het eerste voertuig hebben de ondernemers al op het oog: het zonnetreintje van stichting 'Voor iets gaat de zon op' uit Hulst. Die denkt aan een groter exemplaar en verkoopt het huidige voertuig waarschijnlijk aan de West-Zeeuws-Vlamingen.

Over dijken en duinenDe zonnetrein moet over de dijken en duinen gaan rijden, en waar mogelijk buitendijks. "Dat is een grote meerwaarde", geeft Lohman aan. De dienst moet gratis worden voor houders van een Zeelandpas. Die kost 4 euro. "Voor dat geld heb je dus een hele zomer vervoer langs de kust", constateert Lohman. De treintjes kunnen ook naar evenementen rijden, en in de winter ingezet worden voor daguitstapjes van bijvoorbeeld ouderen.

De begroting is bijna rond. "We hopen wel nog op bijdragen van sponsors en fondsen", vertelt Lohman.

"Daarom zijn we nog een beetje voorzichtig met het bevestigen van definitieve plannen." Uiteindelijk moet de stichting zelfs winst maken. "Dat geld steken we dan in duurzame projecten langs de kust."

Lohman gaat ervan uit dat komende zomer op z'n minst één voertuig langs de kust toert. "Het oorspronkelijke plan, met één treintje vanuit Breskens, gaan we sowieso uitvoeren."