Nieuws Marketing

Zwolle ten strijde tegen cadeaubonnen-perikelen

'Laat je niet tillen, leer het zelf te doen.' Met die opmerkelijke slogan en een vette knipoog naar het drama bij V&D komt directeur John van Haren van ARBO OpleidingsCentrum in Zwolle in actie tegen de wat hij noemt oplichterij met cadeaubonnen.

Van onze redactie 6 januari 2016

V en D ANP

Deelnemers aan zijn cursussen kunnen voortaan betalen met V&D-bonnen, die vanwege het faillissement van het warenhuis niet meer in te leveren zijn. Per cursus kan maximaal voor 50 euro aan cadeaubonnen worden ingeleverd. John van Haren vindt het ronduit schandalig dat cadeaubonnen van de V&D opeens niets meer waard zijn. "En heel veel mensen met mij. Het is toch gewoon geld. Een briefje van vijftig is toch ook niet opeens niets meer waard of verlopen." Van Haren neemt woorden als een 'boevenstreek' en 'oplichterij' in de mond. "Ik kan me voorstellen dat mensen met een bon van de V&D zich opgelicht voelen. Mijn actie is een statement tegen dit soort praktijken."

Vanaf het moment dat V&D in acute financiële moeilijkheden kwam, nam het concern geen waardebonnen meer aan. Er is voor bijna 10 miljoen euro aan cadeaubonnen van het warenhuis in omloop.

Verschillende actiesDiverse ondernemers zijn daar al op ingesprongen, de meeste geven korting; John van Haren het volle pond. "Ik speel niet louter voor Sinterklaas", zegt hij eerlijk. "Deze actie komt voort uit ergernis, maar ik ben ondernemer en denk ook aan de reclame die het voor mijn bedrijf betekent. Wij krijgen er hopelijk extra inschrijvingen door. Tegelijk betekent de actie wel dat we cursussen met verlies gaan draaien. We zijn een grote speler, met maandelijks 600 cursisten, en kunnen dat hebben."

Van Haren hoopt dat veel meer ondernemers opstaan. "Dat is niet alleen goed voor de gedupeerden maar ook voor de economie. Als die 10 miljoen gaat rollen, profiteert iedereen er van.''

Foto: ANP