Nieuws Radio

Angelique Kunst over Sanderink-affaire: 'Kan me me niet voorstellen dat Centric en Strukton dit gaan overleven'

Het boek Er is er hier maar één de baas van journaliste Angelique Kunst over de affaire Sanderink is nog maar een paar weken oud en is al toe aan een tweede druk. Sinds het verschijnen is er veel gebeurd, vooral buiten beeld. Centric en Strukton staan onder grote druk, zegt ze in het nieuwe radioprogramma Met de kennis van nu.

Van onze redactie 13 mei 2022

Kunst Vergouwen Sanderink studio

Tubantia-journaliste Angelique Kunst in de studio bij presentator Ron Vergouwen.

BELUISTER 'MET DE KENNIS VAN NU' ONDERAAN DEZE PAGINA

Met een onthullend boek haalde journalist Angelique Kunst het laken weg dat over het imperium van zakenman Gerard Sanderink hing. De eigenaar van it-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton bleek zich jarenlang te hebben laten inpakken door de zelfverklaarde cyberexpert Rian van Rijbroek.

Een krankzinnige saga bleek het gevolg. Sanderink is de weg kwijt en ontslaat zijn meest vertrouwde topmensen, begint een eindeloze reeks rechtszaken, negeert vervolgens de vonnissen die hem niet bevallen en verwoest de glanzende reputatie die hij in dertig jaar heeft opgebouwd. Zijn nieuwe vriendin Van Rijboek blijkt in zijn ontspoorde gedrag een cruciale rol te spelen.

''Natuurlijk zijn er meer ondernemers die ineens het spoor bijster raken. Daar hebben vooral hun eigen bedrijven last van''

Angelique Kunst, auteur boek 'Er is er hier maar één de baas'

'Raadselachtig dat topmensen in het bedrijfsleven zich voor affaire laten lenen'

Op dit moment lijkt er even sprake te zijn van een stilte voor de storm, maar niets is minder waar zegt Kunst in Met de kennis van nu, het radioprogramma van De Ondernemer en New Business Radio. ,,Juist niet. Centric heeft zich gemengd in de ruzie en blijkt tot over de oren in de affaire te zijn betrokken. Ik vind het raadselachtig dat topmensen in het bedrijfsleven zich daarvoor laten lenen. Zij moeten in mijn optiek het bedrijf dienen en niet de enige aandeelhouder. Dat lijkt niet zo te zijn.”

Dat de inmenging gevolgen gaat hebben voor het eens zo betrouwbare ict-bedrijf staat volgens Kunst buiten kijf. ,,De pensioentak is al verkocht en het lijkt erop dat andere takken van het bedrijf ook in de verkoop staan. Zo blijft er van Centric niet zo veel meer over. Het vertrouwen is weg en het lijkt onmogelijk dat Centric dat vertrouwen terug kan winnen.”

Ook voor Strukton, het andere grote bedrijf van Sanderink, rijgen de problemen zich aaneen. ,,Daarvan was al een deel verkocht, aan Spie. De situatie blijft verder problematisch. Sanderink heeft overkoepelend eigenaar Oranjewoud al teruggehaald van de beurs en er is geen accountant te vinden die voor de jaarrekening wil tekenen. Dat is al sinds 2019 aan de hand en dan krijg je een reprimande en daar blijft het bij.”

Lees ook: Onthullend boek over zakenman Sanderink: hoe hij flink werd misleid door één vrouw

Soap rondom voormalig topondernemer Sanderink van maatschappelijk belang

De soap rondom de voormalig topondernemer Sanderink is van maatschappelijk belang. Niet omdat Sanderink nu zo belangrijk is, maar vanwege de bedrijven die hij in eigendom heeft, meent Kunst. ,,Centric en Strukton zijn twee bedrijven die heel veel opdrachten uitvoeren voor de overheid. Centric heeft daarbij toegang tot privacy-gevoelige data. De politiek laat zich te weinig zien. Alleen Pieter Omtzigt heeft er vragen over gesteld, maar hij wordt door minister Hoekstra met een kluitje in het riet gestuurd.”

Of er voor ondernemers nog iets te leren valt aan de Sanderink Saga? Dat valt volgens Kunst wel mee. Zij denkt dat het geval-Sanderink op zichzelf staat. ,,Natuurlijk zijn er meer ondernemers die ineens het spoor bijster raken. Daar hebben vooral hun eigen bedrijven last van. Dit is interessant omdat Sanderinks bedrijven zo veel invloed hebben. Niet omdat Sanderink zelf zo interessant is.”

Kunsts boek ligt nu een aantal weken in de winkel en gaat voor een tweede druk. ,,Maar er is zo veel nog niet verteld. Bijvoorbeeld over de vraag hoe het toch kan dat iemand als Van Rijbroek zo veel invloed kan krijgen. Hoe kan zij zo diep binnendringen dat ze waarschijnlijk de enige erfgenaam is van zo'n imperium. Daarover valt nog zó veel te vertellen dat we in juli met een podcast komen.”

MET DE KENNIS VAN NU: ELKE VRIJDAG VAN 13.00 TOT 14.00 UUR

Het nieuwe radioprogramma Met de kennis van nu zet eerder ondernemersnieuws nog eens op de kaart en dat met de kennis van nu. Van reacties, resultaten en gevolgen tot wat onbenoemd bleef; presentator Ron Vergouwen bespreekt het live met studiogasten uit bedrijfsleven, politiek en economie.

'Met de kennis van nu' is op vrijdag van 13.00 tot 14.00 uur te beluisteren op New Business Radio en ook te beluisteren via de homepage van De Ondernemer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws