Nieuws Radio

Coronatijd leverde reisondernemer Judith Eyck Zoover op

Zelf zat ze vast in Argentinië toen de coronapandemie losbrak waardoor ze vanaf de andere kant van de wereld haar bedrijf moest leiden. Dat Judith Eyck van Vakanties.nl en inmiddels ook Zoover daarin is geslaagd, is een prestatie van formaat. In ons nieuwe radioprogramma Met de kennis van nu blikt ze terug op die heftige tijd, die haar eveneens de grootste concurrent opleverde.

Van onze redactie 13 mei 2022

Judith eyck vakanties ondernemer ondernemen corona coronavirus

Judith Eyck. Archieffoto.

BELUISTER 'MET DE KENNIS VAN NU' ONDERAAN DEZE PAGINA

Natuurlijk was er een soort van paniek, toen ze aan de andere kant van de wereld werd overvallen door de reisbeperkingen die werden ingesteld om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Hoe kom ik thuis? Hoe ga ik mijn bedrijf leiden als ik in Argentinië zit? ,,Even was ik heel bang. Het is maar goed dat ik toen nog niet wist wat er op ons afkwam, anders was ik vast nog banger geweest. Ik dacht met een weekje wel weer thuis te zijn; had het huur-appartement ook maar voor een week vastgelegd. Uiteindelijk zijn we drie weken later gerepatrieerd.”

De ellende van de coronapandemie voor de reisbranche kwam stapsgewijs. Daardoor kon Eyck er met haar team de moed inhouden. Daartoe putte ze uit haar ervaringen als ondernemer. ,,Toen ik net begon met Vakanties.nl moest ik alles zelf doen. In de weekenden had ik de noodtelefoon bij me. Dat was een zware periode, die ik niet zo nodig over hoef te doen, maar die heeft me wel veerkrachtig gemaakt. Ook tijdens deze crisis.”

Lees ook: Judith Eyck (Vakanties.nl) na overname Zoover: 'Never waste a good crisis'

Geen kapers op de kust bij overname Zoover

Die veerkracht kwam goed van pas toen in de zomer van 2020 ineens de grote concurrent Zoover te koop kwam. ,,We hadden eerder al met Zoover gesproken over samenwerking. Op dat moment was Zoover nog een puur reviewplatform, maar het had al aangekondigd ook reizen te gaan verkopen. Zoover was op dat moment veel verder dan wij, met een veel groter merk met een veel groter bereik en marktaandeel. Voor Vakanties.nl was dat een grote bedreiging.”

De onzekere situatie in de reisbranche leidde ertoe dat de eigenaren van Zoover af wilden. Een buitenkansje. ,,Mensen vroegen zich af of ik gek geworden was toen ik Zoover wilde overnemen. Maar het was juist de ideale tijd. Er waren geen kapers op de kust.”

Lees ook: Angelique Kunst over Sanderink-affaire: 'Kan me me niet voorstellen dat Centric en Strukton dit gaan overleven'

Te veel aandacht voor deel van bedrijf dat slecht liep

Na de aankoop moest Eyck aan de slag om de twee bedrijven samen te voegen. Dat is haar zwaar gevallen. ,,Zoover was al zo lang bezig en had daarom veel meer mensen in dienst die op senior-niveau werkten. Wij waren een startup, met relatief onervaren maar enthousiaste mensen. Die twee groepen samenbrengen is lastig. Wat me op de been hield was de ontdekking dat de periode waar je tegenop ziet vanzelf ook weer ten einde komt. En dan heb je het gefixt.”

Wat zou ze met de kennis van nu anders doen? ,,We zijn toen als een dolle aan de slag gegaan om onze pakketreizen te redden. Maar Zoover verdiende ineens veel geld met affiliates met campings en hotels in Nederland. Logisch, want bijna niemand kon of wilde in het buitenland op vakantie. Pakketreizen liepen daardoor helemaal niet. We hadden toen onze aandacht moet vestigen op dat deel van het bedrijf dat goed liep in plaats van het deel dat niet zo goed liep.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws