Nieuws Radio

De Ondernemer Live: van de Week van de RI&E tot het verkopen van je bedrijf

Een breed palet aan interessante onderwerpen en idem dito gasten, in De Ondernemer Live van dinsdag 13 juni. Remy Gieling en Jonathan van Noord zijn de presentatoren. Lees maar 'ns mee.

Van onze redactie 13 juni 2023

Remy gieling jonathan van noord

De Ondernemer Live-presentatoren Remy Gieling en Jonathan van Noord, in de studio van New Business Radio.

RI&E. De drie letters staan voor risico-inventarisatie en -evaluatie en het is voor bedrijfsleven een wettelijke verplichting. Met de RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf of organisatie in kaart met als doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen.

,,Een RI&E houdt je een spiegel voor op alle vlakken van je onderneming. Welke risico's zijn er, en welke acties moet je nemen om die op te lossen? Een RI&E zorgt ervoor dat je de juiste stappen neemt om risico's weg te nemen", vertelt ondernemer/coureur Tim Coronel. Naast een indoor-kartbaan heeft Tim nog andere bedrijven, zoals een klimhal, glow-golfhal, een lasergame-arena, drie sportscholen, een FEBO en een DeliFrance. ,,Als je een RI&E onderdeel maakt van je bedrijfsvoering, kun je hem sneller en efficiënter uitvoeren. Bovendien reduceer je zo de kans op ongelukken op de werkvloer en houd je daardoor meer tijd over voor andere dingen. Wat is daar ingewikkeld aan?"

Tot en met 16 juni is het de Week van de RI&E, een prima aanleiding om het in De Ondernemer Live uitgebreid te gaan hebben over nut en noodzaak met Tim Coronel en expert Hendrik-Jan Hanning van Hanning Arbo Advies (12.35 uur).

Lees ook: Een RI&E: waarom moet je daar als ondernemer iets mee?

De verkoop van je bedrijf. Als je als ondernemer dat besluit hebt genomen, of misschien wel hebt moeten nemen, weet je dan hoe je moet handelen?

Begin 2022 verkocht Friso Klapwijk zijn bedrijf MetroPolder en dat werd 'nogal een avontuur'. Over MetroPolder: samen met een aantal medepioniers ontwikkelde Friso een techniek om regenwater op platte daken op te vangen en herbruikbaar te maken voor koeling, recycling en irrigatie. Dit knappe staaltje waterbeheer werd niet alleen in Nederland met groot applaus ontvangen. ,,Vooral de oostkust van Amerika was zeer ontvankelijk voor ons concept”, blikt Klapwijk terug. ,,Na onze pitch tijdens het World Economic Forum gingen er over de hele wereld deuren voor ons open. Ons team bestond echter uit slechts zeven personen en dus hadden we een investeerder/partner met een minderheidsbelang nodig om te kunnen groeien.”

Hij gaat over de stappen daarna in gesprek tijdens De Ondernemer Live, en dat doet ook met David Linders, projectleider bij Rembrandt Fusies en Overnames, dat partner van Rabobank is (11.15 uur).

Hoe maak je je team AI- en data minded?

Gezien en/of beluisterd, onze eerdere speciale uitzending van De Ondernemer Live met experts Remy Gieling en Job van en Berg over AI en ChatGPT? Ruim 20.000 kijkers en luisteraars gingen je al voor: zie deze link, via YouTube. In deze De Ondernemer Live de wekelijkse radiocolumn van Job van den Berg van AI.nl met slimme, makkelijk bruikbare adviezen hoe je je team AI- en data minded maakt (12.30 uur). En nee, die is zeker niet met of door ChatGTP geschreven...

Lees ook: Kleine ondernemers geven de regering een 3,7 voor MKB-beleid

Rapportcijfer kleine ondernemers regering: 3,7

Verder in De Ondernemer Live: kleine ondernemers zijn niet te spreken over het beleid vanuit de regering, en dat is nog een understatement. Zij geven de regering een drie-komma-zeven blijkt uit de ondernemersenquête die SP-Kamerlid Renske Leijten in april is gestart en die nog doorloopt.

,,Die 3,7 voor de regering komt vooral omdat kleine ondernemers niet het idee hebben dat regels en beleid wordt gemaakt vanuit wat het kleinbedrijf aan kan. Vooral over de tijd die het kost om aan regels te voldoen, is een doorn in het oog. Of het nu gaat om verduurzaming, financiering van investeringen, contact met overheden: het wordt gezien als nodeloos ingewikkeld en tijdrovend”.

Wat er verder uit de ondernemersenquête komt, tot nu toe, en wat Renske Leijten van plan is met de resultaten te gaan doen, vertelt zij in De Ondernemer Live (11.05 uur).

DPG Grow Live

Donderdag 29 juni organiseert DPG Media het tweede Grow Live Event, een bruisend mediacongres met aansluitend een foodtruck festival en een knallende afterparty. Maak kennis met de laatste trends op het gebied van content, creativiteit en tech en ontdek hoe je door middel van media kunt inspireren. Karen van Tongeren, Manager Marketing B2B & Insights bij DPG Media, legt uit waarom ook jij hierbij aanwezig zou moeten willen zijn (11.50 uur).

Lees ook: Roland Tameling: 'Het zou wel eens definitief gedaan kunnen zijn met auto's uit Limburg'

Hoe gaat BYD voet aan de grond krijgen in Nederland?

Voor De Ondernemer Onderweg parkeert het Chinese BYD een van haar elektrische modellen - de HAN - voor de studio in Hilversum. Roland Tameling, kortgeleden er nog op bezoek in China, gaat in gesprek (11.35 uur) met Fons Nijkrake van Louwman/BYD. Hoe zet je een nieuw automerk op de kaart, welke marketingkeuzes worden er gemaakt bijvoorbeeld en hoe kunnen consumenten, met al die nieuwe, vooral Chinese merken, de spreekwoordelijke bomen door het bos nog zien?

Smartbak: nóg makkelijker een aanhanger huren

Coming soon, meldt de website nu nog. Maar: deze praktische, slimme vinding is een feit. Want: aanhanger huren? Je hebt alleen je smartphone nodig, de Smartbak-app en reserveer met je account in slechts drie stappen een aanhangwagen. Wie de ondernemers achter Smartbak zijn en onder meer hoe het merk zich gaat positioneren in een volle markt, wordt in De Ondernemer Onderweg uitgelegd (12.15 uur).

Roland Tameling presenteert twee items De Ondernemer Onderweg ditmaal: met BYD en met Smartbak.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws