Nieuws Mobiliteit

We rijden weer evenveel als voor de coronacrisis, maar waar zijn de files?

Waar zijn de files gebleven? Nederlandse automobilisten rijden weer bijna evenveel kilometers als vóór de coronacrisis, maar dan meer verspreid over de dag. Als we dat blijven doen, zou het filespook weleens lang weg kunnen blijven.

Ton Voermans (De Stentor) 20 juni 2020

De A4 ter hoogte van het Prins Clausplein We maken weer veel kilometers maar files zijn zeldzaam geworden

Foto: ANP

Dat blijkt uit data van verkeersapp Flitsmeister, zo meldt het AD. Het bedrijf achter de app analyseerde de kilometers van de 1,7 miljoen appgebruikers gedurende dertien weken corona. Na de afkondiging van de intelligente lockdown, die 16 maart inging, stortte het wegverkeer in. Het advies was zo min mogelijk te reizen. Het aantal auto’s in de ochtendspits halveerde. Die zeer rustige situatie duurde een maand, daarna werd het weer langzaam drukker, maar de ouderwetse files bleven weg.

Méér autokilometers

Volgens Flitsmeister werden er vorige week zelfs meer autokilometers gereden dan in de week van 9 tot 16 maart. Vergeleken met vorig jaar zit de huidige drukte op 90 procent.

De ANWB bevestigt dat er met name in de ochtendspits nauwelijks vertraging is, doordat nog steeds heel veel mensen vanuit huis werken. Dat scheelt in de ochtendspits zo’n 20 procent woon-werkverkeer, ruim voldoende om files te voorkomen. Flitsmeister denkt dat veel mensen thuis beginnen met de werkdag en dan later naar een afspraak rijden, waardoor de kilometers gedurende de dag toch gemaakt worden.

Lees ook: Flitsmeister kan concurrentie Google aan én wil groeien buiten Benelux

De avondspits is al wel deels terug. Op rijksweg A15 is het bijvoorbeeld druk als personeel weer naar huis gaat, maar ook die vertragingen zijn nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Er zijn andere - kortere - files voor in de plaats gekomen. Om 11.00 uur ’s ochtends bijvoorbeeld staat het hier en daar een beetje vast.

Incidenten

In januari noteerde de ANWB nog een sterke groei van de filezwaarte (lengte x duur van de file), maar daar is nu niets meer van over. Deze maand is de filezwaarte in de ochtendspits slechts 14 procent van de eerste weken in juni vorig jaar. Bij de avondspits is dat een kwart. In de daluren is het fileleed gehalveerd. ,,En het gros van die files is het gevolg van incidenten, niet van de drukte’’, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeerscentrale.

Lees ook: Han ten Broeke (BOVAG): 'Tijd om wagenpark te verjongen en vergroenen'

Flitsmeister-directeur Jorn de Vries: ,,Normaal ging iedereen tussen 07.00 en 09.00 uur de weg op, dat is nu meer verspreid. Mensen die thuis kunnen werken, beginnen thuis en stappen dan bijvoorbeeld om 10.00 uur in de auto omdat het toch prettig is om collega’s of klanten face-to-face te zien. Er worden nog wel kilometers afgelegd, maar verspreid over de dag.’’

Thuiswerken

Of de rust in de spits blijft, is ongewis. Grote kantoren zijn nog steeds amper bezet, maar langzaam maar zeker wordt het drukker in de kantoortuinen. Volgens de ANWB zal veel afhangen van de vraag of deels thuiswerken écht de nieuwe standaard wordt. Als noodmaatregel voldeed het prima, maar niet iedereen heeft thuis een goede werkkamer en werkgevers en werknemers hebben nog niet gesproken over de vraag wie welke kosten draagt van het thuiswerken.

''Zonder files kunnen we de kosten van de coronacrisis terugverdienen''

Jorn de Vries, Flitsmeister

De Vries: ,,De algemene tendens is dat thuiswerken bij veel bedrijven blijft voor een of twee dagen per week. Dat zal een positief effect hebben op de files. Flexibeler werktijden worden normaler. Dat lijkt me goed voor iedereen. In de file staan is ontzettend duur, als we dat niet meer hoeven te doen hebben we een mooie manier om de kosten van deze coronacrisis terug te verdienen.’’

Lees ook: Verkeersbureau roept werkgevers op: blijf ook na corona-uitbraak thuiswerken

Toch kunnen de files snel terugkeren als de kantoren echt weer volledig opengaan. Als thuiswerken en flexibele werktijden geen gemeengoed blijven, slibben de wegen opnieuw dicht. Bovendien is het openbaar vervoer uit de gratie uit angst voor besmetting en zit de verkoop van tweedehandsauto’s in de lift. Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeerscentrale: ,,De verwachting is dat een een deel van die ov-gebruikers voortaan met de auto gaat als ze weer naar het werk kunnen. Als dat gebeurt, hebben we weer een groot probleem.’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.