Aangeboden door ANWB

Branded Content Mobiliteit

Business Mobility Week - dag 5: hoe ondernemers reageren op de toekomst van de mobiliteit

Nederland mobiliteitsland. Innovatie, technologie en mobiliteit schrijven wij in één zin. Het is dé optelsom naar de toekomst, maar toch: omarmen we dat wel voldoende? Ondernemers maakten op de laatste dag van de Business Mobility Week de balans op over hun keuze voor mobiliteit.

Van onze redactie 30 maart 2023

Anwb business mobility week patrick van weert

Foto: Milan Vermeulen

Een week lang waren er beslissers, experts en ondernemers te gast met hun ideeën en vergezichten tijdens de Business Mobility Week. Technische innovaties, slimme combinaties van mobiliteitsoplossingen, uitgekiende financiering, slimme oplossingen van creatieve ondernemers: het kwam allemaal voorbij in een serie boeiende, live kijkradio-uitzendingen. Op de laatste dag van de Business Mobility Week maakten presentatoren Roland Tameling en Frank Buma de balans op en bespraken zij de actualiteit, samen met co-host Patrick van Weert, Propositie Marketeer bij ANWB Zakelijk.

Het recente rapport van de ANWB over de actualiteit en de toekomst van zakelijke mobiliteit liep als een rode draad door de thema-uitzendingen, ook op de vrijdag. Meestal kijkt elke ondernemer bijna probleemloos uit naar technologie die z'n business een boost kan geven, maar de transitie van mobiliteit raakt het complete bedrijf, van boekhouding tot en met de last mile naar de klant, en vereist goede voorbereiding. Daarom ook op de slotdag van Business Mobility Week, veel antwoorden op evenveel vragen, en bovenal veel duidelijkheid.

Lees ook: Waarom dit transportbedrijf overstapt op elektrische vrachtwagens

'De kleine ondernemer vraagt ANWB een stem voor hen te zijn'

Patrick van Weert, ANWB

Experts in technologie, innovatie en mobiliteit

Analist Jeroen Horlings van het toonaangevende technologieplatform Tweakers kent de polsslag van innovatie als geen ander. Waar gaat het bijvoorbeeld heen met voertuigen op waterstof en biobrandstoffen, en hoe zinnig is het om te investeren in accupakketten op je eigen terrein? Bestelwagenjournalist en vrachtwagenexpert Arjan Veldhoven (hoofdredacteur van TTM.nl en Bestelwagen.nl) deelde tijdens de vijfde dag zijn kennis over onder meer de transport- en bezorgsector en Jasper Engel, Docent Innovation Management aan het IVA in Driebergen, wist op zijn beurt alles van de ontwikkelingen en innovaties in de mobiliteitsbranche.

Zij overzagen als expertpanel de strategische ontwikkelingen in mobiliteit vanuit hun respectievelijke invalshoeken, gingen in discussie over prikkelende stellingen en beantwoordden de laatste vragen die nog open stonden na vier dagen Business Mobility Week.

"We zitten in een fantastisch moment in de geschiedenis, het speelveld ligt open"

Jasper Engel, Docent Innovation Management, IVA Driebergen.

,,Nederland is volgens mij een gidsland als het gaat om het verduurzamen van mobiliteit. We zitten in een fantastisch moment in de geschiedenis, het speelveld ligt open", vindt IVA's Jasper Engel. ,,Dat is ook onzeker, maar ik vergelijk het weleens met een autocoureur, ook die heeft die auto niet altijd helemaal onder controle. Want als je altijd controle wilt, ga je ook minder snel. Dus je moet niet bang zijn en je constant aanpassen aan wat er op je weg komt. Daar zijn wij Nederlanders juist heel goed in.” Vrijdag was hij een van de studiogasten.

Co-host van de vrijdag: Patrick van Weert van de ANWB.

Dagelijks live kijkradio van 12.00 tot 14.00 uur

Roland Tameling (links) en Frank Buma waren de presentatoren van de dagelijkse kijkradio-uitzendingen tijdens de Business Mobility Week. Luister en/of kijk alle uitzendingen terug via YouTube of New Business Radio.

Futuritisch perpectief en petrolheads

Verder keken we in deze speciale slotaflevering naar technologieën van de toekomst: zo kwamen onder andere de experts van de Self Driving Challenge namens de RDW uit de doeken doen waarom het investeren in zelfrijdende voertuigen zijn vruchten gaat afwerpen.

Tegelijkertijd vergaten presentatoren Roland en Frank de hedendaagse keuzes van ondernemers niet: waarom zou je in dure nieuwe (elektro-) voertuigen investeren, als je veel goedkoper in een vijftien jaar oude Youngtimer kunt rijden met alle fiscale voordelen van dien? Autoliefhebber en voormalig televisiepresentator Leo de Haas brak vrijdag een lans voor dit alternatief, samen met youngtimerkenner en -handelaar Marco Hof. Hoe kijken deze petrolheads naar de huidige ontwikkelingen en hoe spelen zijn daarop in?

Lees ook: ANWB over mobiliteit in 2050: 'Nederland mobiel houden is onze verantwoordelijkheid’

Ondernemen en keuzes maken

Zie het als ondernemen, was het advies van verschillende experts in de Business Mobility Week. Begin gewoon. Experimenteer. Kijk wat je tegenkomt. Ja, er zijn onzekerheden, maar als je wacht tot alles kristalhelder en tot achter de komma kan worden voorgerekend, ben je te laat. Maar waar begin je? Waar moet je zijn? Op wie moet je letten? Op welke ontwikkelingen kun je rekenen? Maar ook: wat moet je vooral niet doen?

Veel van die vragen zijn al beantwoord in de afgelopen week, maar de belangrijkste conclusies passeerden vrijdag nog eenmaal de revue. Na vijf dagen Business Mobility Week is één ding in ieder geval duidelijk geworden: de ondernemers met het meest succesvolle mobiliteitsbeleid, zijn niet bang om keuzes te maken. Is je pand niet goed te verduurzamen? Verhuis! Wil je je medewerkers uit hun auto krijgen? Geef ze dan een financiële prikkel zodra ze de fiets pakken.

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws en praktische tips omtrent zakelijke mobiliteit? Schrijf je hier in voor de ANWB Zakelijk nieuwsbrief: https://digitaal.anwb.nl/

tracking pixel

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws