Nieuws Mobiliteit

Duizenden elektrische DAF-trucks per jaar, maar: zijn er onderweg genoeg laadstations?

Kan er genoeg stroom worden geladen voor batterijentrucks? EZK-minister Adriaansens kreeg maandag bij DAF in Eindhoven de zorgen daarover nog eens ingepeperd.

Peter Scholtes (ED) 25 april 2023

DAF CF Electric

De DAF CF Electric.

DAF is er klaar voor, zegt topman Harald Seidel bij de officiële productiestart van de elektrische trucks. In een nieuwe fabriek in Eindhoven kunnen duizenden elektrische trucks per jaar worden gefabriceerd. ‘Maar kunnen die trucks ook de weg op?’, is de vraag die de DAF-topman bezighoudt.

Hij haalt een voorbeeld aan van een distributiecentrum dat een laadstation voor elektrische trucks zou moeten krijgen. ,,De stroomaansluiting zou er in 2028 kunnen komen", aldus Seidel in het ED.

"We hebben mega-opladers nodig die drie tot zes keer zoveel capaciteit hebben”

DAF-topman Harald Seidel

Ook capaciteit snelladers moet fors omhoog

Het gebrek aan capaciteit op het stroomnet is een van de hobbels op de weg naar een grootschalige omschakeling van vervuilende dieseltrucks naar schone elektrische voertuigen. De beschikbaarheid van voldoende laadstations op openbare plekken en bij depots op bedrijventerreinen is een ander knelpunt.

De grotere accu’s en veel hogere benodigde laadvermogens maken dat voor trucks andere laadstations nodig zijn dan voor personenauto’s. Ook de capaciteit van snelladers zal fors omhoog moeten. Een DAF-truck moet drie kwartier aan een lader van de huidige generatie om voor 80 procent te worden bijgeladen. ,,We hebben mega-opladers nodig die drie tot zes keer zoveel capaciteit hebben.”

Lees ook: ‘Ons land is nog niet klaar om in 2035 volledig elektrisch te rijden’

Minister Adriaansens: ‘Terechte zorgen’

DAF-baas Seidel knipte samen met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat het lintje door dat aan het einde van de nieuwe productielijn was gespannen. Adriaansens beseft dat een deel van de vragen op het bordje van de overheid ligt, zowel in Nederland als op Europese schaal. ,,Terechte zorgen", zei ze over de knelpunten die DAF schetst op het gebied van de laadstations en stroomnetwerken.

Kan de minister DAF helpen? ,,We kijken waar we de laadinfrastructuur kunnen versterken en de stroomnetcapaciteit kunnen verzwaren.” Als verantwoordelijk minister voor de verduurzaming van de industrie inventariseert ze de vragen die bij bedrijven leven, zegt ze.

Subsidiepot in dag leeg

Adriaansens krijgt de noden van DAF nog een keer ingepeperd. Ook ten aanzien van een gewenste verruiming van de subsidieregeling voor de aanschaf van een elektrische truck. De beschikbare 30 miljoen euro voor 400 vrachtwagens was binnen een dag vergeven. Voor 120 miljoen euro waren aanvragen ingediend. Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten weten dat ze kijkt naar verruiming van de regeling.

Een elektrische vrachtwagen is volgens topman Seidel ‘twee tot drie keer’ zo duur als een dieseltruck. Behalve in Nederland is in Duitsland en Engeland een begin gemaakt met stimuleringsregelingen voor de transportsector.

Lees ook: Rijd je elektrisch? Deze ‘tankpas’ van MKB Brandstof is daar op afgestemd (en voordeliger)

Aan de elektrische truckassemblage werken momenteel enkele tientallen van de zevenduizend medewerkers van DAF in Eindhoven. Ze bouwen nu testtrucks; in de zomer start de serieproductie voor klanten. Seidel noemt de belangstelling ‘groot’, maar laat niet in het orderboek van DAF kijken. ,,We gaan van tientallen, naar honderden en duizenden per jaar.”

Wanneer? Daar valt dus gezien alle hobbels op de weg niets zinnigs over te zeggen. ,,Wij zijn met DAF maar een stukje van de puzzel.”

Minister Adriaansens (midden) krijgt van DAF-topman Harald Seidel (tweede van rechts) uitleg over een truck die van een accupakket met de elektrische aansturing wordt voorzien. Commissaris van de Koning Ina Adema (tweede van links) en de Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers vergezellen de minister tijdens een rondleiding door de fabriek. Foto: ED - Juan Vrijdag/DCI Media.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws