Elektrische aandrijving met accu’s is ondertussen gemeengoed. Zeker in de personenwagenbranche, maar ook de dieselbedrijfswagens worden in rap tempo omgewisseld voor elektrisch. Ook waterstofaandrijving is schoon en voldoet aan alle eisen voor overheidssubsidie, blijft BPM-vrij en is straks welkom in de emmissievrije zones. Toch loopt het nog niet storm met waterstof. Daar gaat Stellantis verandering in brengen met de nieuwe generatie waterstofbedrijfswagens.
Tientallen auto’s tegelijkertijd opladen is niet overal mogelijk. Of denk aan de monteur die de bedrijfswagen mee naar huis neemt
Lars Peter Thiesen Stellantis
Efficiëntie
Het gaat bij waterstof altijd over efficiëntie. Waterstof kost meer energie om te produceren en is ook minder energiedicht. Maar als je het met wind-, zonne- en waterkracht in grote hoeveelheden groen kunt produceren, dan maakt de lagere efficiëntie minder uit. Ook het transport ervan is, bijvoorbeeld via bestaande en niet meer gebruikte aardgasleidingen, eenvoudiger dan elektriciteit. Die netwerken zijn immers al vaak overbelast. En dan is er nog het gemak: je tankt in een paar minuten zo’n vierhonderd kilometer actieradius.
Belangrijke toevoeging aan gamma
Manager introductiestrategie waterstofvoertuigen bij Stellantis, Lars Peter Thiesen, is er dan ook duidelijk over: ,,Waterstof is voor Stellantis een belangrijke toevoeging aan het gamma. Het zal de elektrische aandrijving voorlopig niet voorbijgaan, maar het is wel een oplossing voor bedrijven die niet over stroom en laadpalen kunnen beschikken. Of die snelheid erg belangrijk vinden. Met een eigen waterstoftankstation, of straks een openbaar waterstoftankstation in de buurt, verlies je immers amper tijd om kilometers te kunnen maken.”
Meer waterstofvoordelen
Maar dit is niet het enige. Thiesen ziet meer voordelen voor waterstof. ,,Ook al is er wel stroom voorhanden, dan nog lopen bedrijven met een grote vloot soms tegen beperkingen aan. Tientallen auto’s tegelijkertijd opladen is niet overal mogelijk. Of denk aan de monteur die de bedrijfswagen mee naar huis neemt, ergens in een appartement in de stad woont en geen toegang heeft tot een laadpaal. Daarnaast speelt de factor werktijd mee: valt het laden hieronder? Of hoe ga je dat regelen? In al deze gevallen is waterstof een prima alternatief”, meent Thiesen. ,,Er zijn grenzen aan de beschikbaarheid van elektriciteit. Waterstof is daarom complementair aan elektrisch rijden en voor Stellantis daarom een serieuze factor.”
Lees ook: Huzarenstukje in bedrijfswagenland: Stellantis presenteert twaalf lichte bedrijfswagens