Nieuws Mobiliteit

GO Sharing op rand faillissement: kans op terugkeer groene scooters klein

De kans is klein dat de groene deelscooters van GO Sharing, onder meer in Eindhoven waar het bedrijf in 2019 van start ging, ooit zullen terugkeren. GO Sharing balanceert op de rand van een bankroet.

Rob Burg 20 februari 2023

Kritiek deelscooter fiets gekannibaliseerd go sharing pouwels

Oprichter/ceo Raymon Pouwels. Foto: GO Sharing.

Eind vorige week werden alle scooters en e-bikes van het bedrijf van de weg gehaald. Ook in Eindhoven, waar 200 felgroene GO scooters rondreden. Er werd surseance van betaling verleend; vaak het voorportaal van een faillissement.

Volgens curator Marc Udink wordt gewerkt aan een doorstart. ,,De kans op terugkeer van de scooters is aanwezig maar niet heel groot”, zegt hij desgevraagd in gesprek met het Eindhovens Dagblad. ,,We gaan dat merken in de komende tien werkdagen.” In die tijd hoopt Udink een akkoord te bereiken met de schuldeisers.

GO Sharing ging in 2019 veelbelovend van start. Gaandeweg kwamen de eerste tegenvallers. Volgens Udink is er overcapaciteit in de markt: in 2020 startte ook verhuurder Felyx met deelscooters. GO was volgens Udink bovendien wat te voortvarend met de inkoop van extra voertuigen.

Lees ook: Deelscooters van GO Sharing verdwijnen uit 32 van de 45 gemeenten

"De kans op terugkeer van de scooters is aanwezig maar niet heel groot"

Curator Marc Udink

Het bedrijf kocht volgens hem in op ‘voortgezette groei’. ,,En die bleef -tegen alle verwachtingen in- uit. Dat geldt branchebreed, maar voor de concurrenten niet in de zelfde mate. Die kochten gematigder nieuwe scooters en fietsen in.”

GO Sharing bood niet alleen scooters aan, maar ook e-bikes en zelfs elektrische Mini’s. Hiermee werd in december 2021 in vijf steden gestart.

Volgens curator Udink wordt onderzocht of een schuldsanering van GO Sharing tot de mogelijkheden behoort. Zo lang daar geen helderheid over is, duurt het uitstel van betaling voort. ,,Als er geen hoop is op continuïteit zullen we het faillissement aanvragen.” Het bedrijf zelf heeft nog wel hoop op een terugkeer. ‘Binnen enkele weken’, verwacht een woordvoerder.

Lees ook: Raymon Pouwels (GO Sharing) in prestigieuze lijst Forbes ‘30 Under 30’: ‘Precies wat we willen bereiken’

Vorig jaar juli was Raymond Pouwels te gast in De Ondernemer Onderweg, en zag de toekomst van zijn bedrijf er beduidend rooskleuriger uit. Met de kennis van nu, bekijk hieronder de video-aflevering van toen:

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws