Nieuws Mobiliteit

Voordelig tanken met je bedrijfsauto doe je vooral buiten de Randstad

Voor een goedkope volle tank voor je bedrijfswagen moet je niet in de Randstad zijn. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de brandstofprijzen van MultiTankcard. Voor de goedkoopste Euro95/E10-benzine – de meest gebruikte brandstofsoort – moet je namelijk naar Zeeland.

Van onze redactie 28 december 2022

Goedkoop tanken goedkoopste benzine diesel 2022 zeeland

Foto: Shutterstock.

Tankstation Gebroeders Mangnus in het Zeeuwse Kapellebrug wint zodoende de ‘Slim Tanken Award 2022’. De gemiddelde literprijs in de categorie Euro95/E10-benzine bedroeg hier 1,9535 euro over het afgelopen jaar.

In de categorie E5-benzine (Super) is TOTAL Hoofddorp Graan voor Visch de goedkoopste, die een gemiddelde literprijs van 2,1746 euro voerde. Voor de goedkoopste diesel rijd je naar Tango Tiel in Gelderland, met een gemiddelde literprijs van 1,8196 euro. Opvallend is dat benzinepompen in plattelandsregio’s goed scoren met Diesel en Euro95. Maar vreemd genoeg tankt de automobilist speciale Super/E5-benzine juist voordeliger in Zuid- en Noord-Holland.

Lees ook: ANWB: een op de vier ondernemers vreest betaalbaarheid van brandstof voor vervoer

Top 3 goedkoopste pompen Euro95/E10-benzine

1. Gebroeders Mangnus in Kapellebrug, Zeeland, € 1,9535
2. Fieten, Vollenhove, Overijssel € 1,9600
3. Tango Winschoten, Groningen, € 1.9607

Top 3 goedkoopste pompen Super/E5-benzine

1. TOTAL Hoofddorp (Graan voor Visch), Noord-Holland, € 2,1746
2. TOTAL Hilversum (Kerkelanden), Noord-Holland, € 2,1803
3. TOTAL Zoetermeer, Zuid-Holland, € 2,2004

Top 3 goedkoopste Dieselpompen

1. Tango Tiel, Gelderland, € 1,8196
2. Esso Express Beek, Gelderland, € 1,8252
3. Sakko Steenbergen, Noord-Brabant, € 1,8422

Lees ook: Waarom dit transportbedrijf overstapt op elektrische vrachtwagens

Prijzen van brandstof schommelden sterk in 2022

Het is een understatement om te zeggen dat de prijsontwikkeling van brandstof dit jaar nogal fors heen en weer bewoog. De prijzen maakten bokkensprongen, met enorme uitschieters in maart en juni, waarbij gewone benzine bijna 2,38 euro aantikte en diesel 2,28 euro. De speciale benzine kwam zelfs ruim boven 2,50 euro per liter uit.

Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard: ,,Direct na de Russische inval in Oekraïne maakten de benzineprijzen een stevige stijging door. Als reactie daarop verlaagde de overheid in april gelukkig de accijns met 17,3 cent per liter. Desondanks bleven de prijzen hoog, tot in de zomer. Sindsdien zakt de olieprijs weer. Oorzaak is de afvlakkende economische groei: bij minder economische activiteit is er minder olie nodig.”

Alleen de Dieselprijzen maakten in de maand oktober nog een derde piek door. Roozeman: ,,Dat heeft te maken met de verminderde beschikbaarheid van het type ruwe olie waar Diesel van geproduceerd wordt. Gedurende een groot deel van het jaar lag de Dieselprijs dan ook boven die van Euro95 – ongekend!”

Lees ook: Autohandelaren met handen in haar: waar zijn de tweedehandsjes gebleven? ‘Niet eerder meegemaakt’

Ontwikkeling brandstofprijzen in 2023 blijft vraagteken

Hoe de prijzen zich in 2023 gaan ontwikkelen, blijft een vraagteken. ,,De accijnsverlaging geldt maar tot eind van het jaar. Dat gaan we merken in januari”, vreest Roozeman. ,,Daarnaast werd enkele weken geleden het Europese verbod op de invoer van Russische olie van kracht. Dit heeft gelukkig nog niet geleid tot een sterke prijsstijging van olie uit andere delen van de wereld. Maar het blijft koffiedik kijken.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws