Nieuws Mobiliteit

Brenger vangt voor koeriers enorm gestegen brandstofprijzen op

Het zijn de softwareontwikkelaars van Brenger die professionele koeriers nog een beetje laten verdienen. Met hun planningssoftware zorgen zij ervoor dat hun bestelbussen zo vol als mogelijk door Nederland gaan. Hiermee vangen koeriers deels de enorm gestegen dieselprijzen op.

Van onze redactie 20 juni 2022

Brenger zakelijk transport koerier bezorging1

Koeriersplatform Brenger plant voor koeriers hun bestelbussen vol. Foto: Brenger.

Het is voor een koeriersbedrijf met een paar busjes op dit moment een hele toer om deze goed vol te plannen, zodat er nog rendement wordt gedraaid. De grootste boosdoener is de astronomisch gestegen prijs voor diesel, met makkelijk 2 euro per liter. ,,Om uit te komen moet een bus de gehele dag volgeladen op de weg zijn. Als je naar de kosten van de koerier kijkt, wordt deze inmiddels voor bijna een kwart gevormd door de brandstofprijs. De kunst is dus meer transporten uit een tank te halen”, vertelt Wisse Koedam, medeoprichter van Brenger.

Het koeriersplatform, opgericht in 2016, is naast Nederland ook actief in Duitsland. Om in het laatste land te kunnen beginnen haalde het bedrijf vorig jaar zomer enkele miljoen op bij de bestaande groep angel investors.Koedam: ,,Daarnaast draaien we nu testen in Spanje. In zowel Duitsland als Spanje doen zich dezelfde problemen voor als hier in Nederland: inefficiënt vervoeren van grote spullen als kasten en bankstellen en de hoge brandstofprijzen. Consumenten brengen hun te vervoeren items in op ons platform en wij 'verbinden' dat met een koeriersbedrijf die nog ruimte in de bestelbus heeft."

Lees ook: Zorgen om dieselprijs? Nee, transportondernemer Melis zoekt nieuw personeel: 'Heb dit nog nooit meegemaakt'

Inmiddels hebben over de duizend koeriersbedrijven het platform gevonden. Koedam: ,,Koeriers die aangesloten zijn kunnen een rit van één bus aangeven die ze toch al moeten rijden. Onze software kijkt vervolgens of er nog andere pakketten aan toe kunnen worden gevoegd, zodat het rendement van de rit omhooggaat. Wat veel koeriers doen, is al hun bussen met al eventuele vracht in ons systeem zetten, zodat wij de gehele planning doen. De chauffeur gebruiken dan onze app om het werk te doen. Het voordeel is dat het koeriersbedrijf, dus de chauffeurs kunnen doen waar ze goed in zijn; het goed en snel afleveren van een bankstel of een kast. Brenger zorgt dan voor meer omzet.”

Brenger werd in 2016 opgericht door Wisse Koedam (l) en Derk van der Have.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws