Nieuws Mobiliteit

Onderzoek wijst uit: Werkgever aantrekkelijker met fiets in arbeidsvoorwaardenpakket

De leasefiets moet standaard in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Werkgevers hebben echter nog onvoldoende oog voor de werknemers die tegen de wind in trappend naar het werk willen, blijkt uit onderzoek van ALD Automotive.

Van onze redactie 13 juli 2022

Fietsonderzoek deel 2 afbeelding

De (lease)fiets hoort in het arbeidsvoorwaardenpakket. Foto: ALD Automotive

Slechts 32 procent van de werkgevers in Nederland biedt hun personeel een leasefiets of een fietsregeling aan, valt te lezen in het onderzoek onder 1.100 werknemers. Dat terwijl 8 op de 10 werkende Nederlanders dit ziet als een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde, die past in een modern en duurzaam mobiliteitsbeleid. ,,Er liggen dus veel kansen voor de fiets, niet alleen qua duurzaamheid, maar ook om je als werkgever aantrekkelijker te positioneren”, constateert Lonneke van der Horst van ALD Automotive.

Lees ook: Meer personeel op de fiets naar jouw bedrijf? Zo doe je dat

Met leasefiets aantrekkelijker werkgever

Leasemaatschappij ALD Automotive deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar het gebruik van de fiets of e-bike voor woon-werkverkeer onder werkende Nederlanders. Dit jaar blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 79 procent een e-bike van de zaak een hele mooie secundaire arbeidsvoorwaarde vindt. Nog eens 76 procent vindt dat een leasefiets niet mag ontbreken in een modern (duurzaam) mobiliteitsbeleid en deel uitmaakt van aantrekkelijk werkgeverschap. ,,Hier liggen daarom grote kansen en het is feitelijk laaghangend fruit voor werkgevers”, gaat Van der Horst verder. ,,Elektrisch rijden en de mogelijkheid om ook een fiets of e-bike te leasen zijn duurzame opties waarmee een bedrijf zich in de huidige arbeidsmarkt kan positioneren als een aantrekkelijke en duurzame werkgever.”

"De regeling moet simpeler en aantrekkelijker worden voor werkgevers en werknemers"

Renate Hemerik, voorzitter van de vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen

Fiscaal blijft het fietsplan van de baas lastig

De fiscaliteit rondom de fiets van de zaak blijft lastig. Het moet simpeler, zeggen de betrokkenen. Renate Hemerik, voorzitter van de vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen vult aan: ,,De regeling moet simpeler en aantrekkelijker worden voor werkgevers en werknemers. De administratieve rompslomp rondom de fiets van de zaak werkt demotiverend. Daarnaast schuurt het gebruik van de fiets van de zaak met de onbelaste reiskostenvergoeding, de werkkostenregeling en de bijtelling.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws