Nieuws Mobiliteit

Lightyear haalt 20 miljoen euro aan investeringsgeld op bij oprichter Makro

Eerst al 40 miljoen, nu weer 20 miljoen euro. Lightyear heeft opnieuw investeringskapitaal opgehaald voor de ontwikkeling van zijn zonneauto. De nieuwe geldschieter is familieconcern SHV, vooral bekend als oprichter van de Makro-groothandels.

Peter Scholtes (AD) 19 mei 2021

Lightyear investering 20 miljoen makro

Lightyear hoopt eind dit jaar te starten met de productie van de eerste 120 zonneauto's die zijn verkocht. Foto: Lightyear

Lightyear ziet SHV vooral ook als partner, schrijft AD. SHV-topman Jeroen Drost spreekt van een ‘strategische samenwerking’. Hij ziet verschillende mogelijkheden voor uitwisseling van technische kennis tussen Lightyear en een aantal bedrijven van de SHV-familie. Zo behoren onder meer Mammoet (bouwkranen en kranen voor zwaar transport) en Eriks (industriële componenten en technische diensten) tot het concern van de familie Fentener van Vlissingen.

Lightyear zal de productie van de zonneauto uitbesteden

Lightyear wil vooral een technologiebedrijf zijn. Het Helmondse bedrijf gaat de productie van de zonneauto die het ontwikkelt uitbesteden. Lightyear wil patenten die het heeft op het gebied van een efficiënte aandrijflijn technologie en de zonnedaken voor voertuigen te gelde maken door verkoop van licenties op de technologie. Lightyear-directeur Lex Hoefsloot prijst SHV om zijn ondernemersgeest, lange termijn focus, kennis van verschillende industrieën en wereldwijde manier van denken.

  • Ceo Lex Hoefsloot van Lightyear was onze eerste gast in de videoserie 'Werkverkeer'. Hij vertelde destijds over zijn bedrijfsaanpak, plannen en groeikansen. En jawel, ook toen al was Lightyear op zoek naar een 'ontzettend ambitieuze, welwillende investeerder'. Bekijk de video hieronder.

Lees ook: 40 miljoen euro investeringsgeld Lightyear, eerste levering op komst

Investering van SHV past bij de ambitie om bij te dragen aan de wereldwijde klimaatdoelen

SHV heeft wereldwijd meer dan 50.000 medewerkers. Met SHV Energy is het nog altijd actief in de energiesector, ooit de bakermat van de Steenkolen Handels Vereeniging. Tegenwoordig legt deze tak zich toe op de distributie van brandstoffen als lpg, vloeibaar gas en biobrandstoffen. Het investeert stevig in meer duurzame, schonere brandstoffen. De investering in Lightyear sluit aan bij de ambitie van het concern om bij te dragen aan de energietransitie en de wereldwijde klimaatdoelen.

Lightyear maakte in maart 2021 bekend voor 40 miljoen euro aan investeringskapitaal te hebben binnengehaald. Dat kapitaal is afkomstig van het Zwitserse investeringsbedrijf Zero Point Holding en een aantal Nederlandse geldschieters.

Daarmee is de pionier verzekerd van voldoende financiële armslag om naar verwachting eind dit jaar te starten met de productie van de eerste 120 zonneauto's die zijn verkocht. Om de stap te maken naar een meer betaalbare gezinsauto op zonne-energie voor de massamarkt zijn echter miljarden euro's nodig. Dat kapitaal wil het bedrijf mogelijk via de effectenbeurs ophalen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws