Nieuws Mobiliteit

Overal die elektrische Picnic-wagentjes: deze producent werd er groot door

Duizend rolden er al uit de werkplaats. In het straatbeeld zie je ze overal: die geinige kleine eco-wagens van thuisbezorgsupermarkt Picnic. In vijf jaar groeide de producent ervan, Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit, gigantisch. Ook in coronatijd gaat de groei 'gewoon' door.

Peter Schilthuizen (AD) 4 november 2020

Martijn beekwilder van blitterswijk eco mobiliteit

Commercieel manager Martijn Beekwilder van Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit importeert eco-wagentjes. Foto: Pim Mul

Elektrische voertuigen zijn in opmars. In navolging van Picnic kochten ook andere grote klanten eco-voertuigen. ,,Recreatieparken als Landal, Center Parcs en Roompot. Diergaarde Blijdorp en De Efteling. Gemeenten als Gouda, Amsterdam, Utrecht en Zuidplas. Ook de vishandelaar en bezorgdienst rijden ermee. De brouwerij van Heineken heeft er drie", vertelt commercieel manager Martijn Beekwilder van het Moordrechtse bedrijf in het AD.

'Milieuvriendelijk en goedkoper dan brandstofwagens'

Waarom de wagentjes zo populair zijn? Ze zijn milieuvriendelijk en goedkoper dan brandstofwagens. Niet in aanschaf, wel in gebruik en onderhoud. En er zijn subsidieregelingen voor.

Lees ook: Michiel Muller (Picnic): ‘We zitten nu tussen de oren van de mensen’

In Moordrecht maakt Van Blitterswijk sinds 2015 eco-voertuigen. Dat familiebedrijf bestaat al 42 jaar. ,,Ewout van Blitterswijk startte op de Middelweg in een schuur met verkoop van grasmaaiers en tuingereedschappen", vertelt Beekwilder. Momenteel leidt kleinzoon Wouter op bedrijventerrein 't Ambacht het bedrijf, dat sinds vijf jaar naast tuin- en parkmachines ook eco-voertuigen verkoopt. Dat begon door een verzoek van een klant.

Van elektrische tractor naar Picnic-wagen

Beekwilder: ,,De gemeente Krimpen aan den IJssel wilde een tractortje vervangen door iets elektrisch. Wouter oriënteerde zich op beurzen en kwam uit bij het Franse Mega. Van Blitterswijk werd importeur voor Nederland. Mega heet na een overname nu Goupil."

Lees ook: Zo hielp slimme technologie Picnic de crisisdrukte door

Van Blitterswijk begon met afbouwen en leveren van eco-voertuigen voor groenonderhoud. Martijn Beekwilder: ,,Op een beurs troffen we één van de huidige eigenaren van Picnic, die een online supermarkt wilde oprichten en elektrisch vervoer zocht. Samen met toen nog Mega ontwikkelden we een wagen voor hen. De chassis-cabines ervoor maakt Goupil in Bordeaux nu nog steeds. Een bedrijf in het oosten des lands bouwt de carrosserie. In Moordrecht assembleren we de wagens."

Het bedrijf vertienvoudigde in vijf jaar in personeel. ,,In 2015 begonnen we met vier mensen. Dat zijn er nu veertig."

De order van Picnic blijft heel belangrijk. ,,Zij bezorgen op ruim zestig locaties in het land. In vijf jaar bouwden we al duizend eco-wagens voor ze. Dat worden er nog meer, want Picnic breidt uit over de grens. Voertuigonderhoud doen we ter plaatse. Daarvoor zijn dagelijks zeven monteurs onderweg. De samenwerking met Picnic helpt ook in onze reclame en marketing."

''Picnic werd door corona nog populairder. Meer mensen bestellen nu online. Daardoor zijn meer voertuigen nodig"

Martijn Beekwilder, commercieel manager Van Blitterswijk Eco-Mobiliteit

Eco-bedrijfswagens zijn populair in grote steden. ,,In 2025 mogen in binnensteden alleen nog bedrijfswagens rijden met een nul-emissie. Gemeenten willen de luchtkwaliteit verbeteren. Voordeel van deze wagentjes is hun kleine asbelasting. Dus geen zwaar vrachtverkeer meer. Ze zijn smal, 1 meter 30 breed, wendbaar en staan niemand in de weg."

Meer wagens nodig in de coronacrisis

Ook corona hindert dit succesverhaal niet. ,,Picnic werd daardoor nog populairder. Meer mensen bestellen nu online. Daardoor zijn meer voertuigen nodig."

Jaarlijks levert Van Blitterswijk naast Picnic nog 200 andere eco-voertuigen af. ,,Dat blijft groeien. De toekomst van bedrijfswagens is elektrisch."

De grootste uitdaging ligt nu op organisatorisch vlak. ,,Op termijn moeten wij ons bedrijfspand uitbreiden of verhuizen. Liefst gewoon in Moordrecht."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.