Nieuws Mobiliteit

Tour- en verhuurspecialist Baja Bikes krijgt vanuit Barcelona 500.000 mensen op de fiets

De Nederlandse fietstour-, fietshuur- en fietsvakantiespecialist Baja Bikes zal dit jaar meer dan een half miljoen mensen op de fiets zetten. Dit blijkt uit prognoses van de groei die het bedrijf heeft gepresenteerd. De scale-up mikt in 2023 op een recordaantal stedentrippers die op meer dan 200 locaties wereldwijd een fietstour maken, fietsen huren of een fietsvakantie boeken.

Van onze redactie 28 maart 2023

Baja Bikes NYC

Baja Bikes is ook in New York actief. Foto: Baja Bikes

In 2005 startte Baja Bikes als kleine fietstouronderneming in Barcelona, waar oprichter Eric Castien en mede-eigenaar Rigtmar Brandenburg hun liefde voor de Catalaanse hoofdstad deelden met toeristen uit Nederland en België. Inmiddels is Baja Bikes uitgegroeid tot het grootste bedrijf in zijn soort ter wereld. De fietstour specialist voor stedentrippers biedt inmiddels - nog steeds vanuit Barcelona - op meer dan 230 plekken wereldwijd de mogelijkheid om tijdens een reis of vakantie een bestemming te ontdekken. Dit kan met gids op een begeleide fietstours, het kan zelfstandig met losse fietshuur of tijdens een meerdaagse fietsvakantie.

Na 15 jaar groei besloten Eric en Rigtmar een deel van het succes te kapitaliseren. In 2018 verkochten de eigenaren de meerderheid van het bedrijf aan topinvesteerder Joost Romeijn. Daarna werd de richting ingezet op internationalisering, maar corona gooide roet in het eten. Anderhalf jaar in de overlevingsmodus volgden, waarbij Martijn van de Leest het stokje van Eric Castien overnam en samen verder ging in de directie met Brandenburg.

''De eerste drie maanden van 2023 zijn beter dan we ooit hebben gezien. De reiziger is niet te stoppen''

Rigtmar Brandenburg, ceo Baja Bikes

Dit jaar lijken alle seinen op groen te staan voor Baja Bikes

Na 2021 klaarde de zakelijke hemel op, maar in 2022 viel Rusland zijn buurland binnen. Met een gedeeltelijk Oekraïens softwaredevelopmentteam werd het prioriteit om veiligheid en stabiliteit te regelen voor de medewerkers uit dat land. Brandenburg, inmiddels ceo: ,,Je beleeft een heel ander type stress als het ineens om de levens van je medewerkers en hun familie gaat. We hebben gedaan wat we konden om ze naar Barcelona te krijgen, onderdak te regelen en hun papierwerk te organiseren”.

Dit jaar lijken alle seinen op groen te staan. Rigtmar Brandenburg: ,,De eerste drie maanden van 2023 zijn beter dan we ooit hebben gezien. De reiziger is niet te stoppen.” Baja Bikes dankt zijn succes aan een sterke focus op klantenservice en kwaliteit. Brandenburg: ,,Dit zeggen alle bedrijven, maar weinigen doen het. Probeer maar eens een grote reisaanbieder aan de telefoon te krijgen. Bij Baja Bikes ben je 7 dagen per week van 9 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds meteen goed geholpen. Dit blijft een onderscheidende factor.''

Lees ook: Innovatief fietsenmerk Santos wil versnellen in het buitenland

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws