Kennis Onderhandelen

Over een bedrijfswagen onderhandelen: goed en goedkoop

Je wilt over een bedrijfswagen onderhandelen: hoe pak je dat aan als je een goede deal wilt? Autoverkopers weten hoe ze moeten onderhandelen. Anders dan bij een loonvoorstel naar medewerkers of bij loonsverhoging krijg je dus te maken met een ervaren onderhandelingspartner. Anders dan wanneer je over het salaris onderhandelt gaat het bovendien waarschijnlijk om een eenmalige transactie. Of een transactie die pas weer na jaren een vervolg zal krijgen, misschien wel met een heel andere medewerker.

Van onze redactie 11 mei 2022

Bedrijfswagen onderhandelen

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock

Distributief onderhandelen: hard en direct

Dat zijn allemaal zaken om rekening mee te houden bij de onderhandeling over een bedrijfswagen. Daarom is het een goed idee om distributief te onderhandelen. Dat kenmerkt zich door:

  • De nadruk op eigen voordeel

  • Een eenmalig contact of korte relatie

  • Een afweging van win en verlies

De onderhandelingsstijl is relatief hard en direct. Je bepaalt voor jezelf wat je maximaal wilt betalen, en wijkt daar niet vanaf. Je kunt scherp over een bedrijfswagen onderhandelen, omdat je eventueel naar een andere dealer of verkoper zou kunnen gaan.

Tip: distributief onderhandelen voor een bedrijfswagen is het tegenovergestelde van integratief onderhandelen. In dat geval ben je veel constructiever. De focus ligt dan op win-win, vanuit een lange relatie met de andere partij.

Over een bedrijfswagen onderhandelen

Dus wil je over een bedrijfswagen onderhandelen? Bepaal voor jezelf wat je daar maximaal voor wilt betalen. En geef de verkoper bijvoorbeeld aan dat er iets van de prijs af moet, al was het maar om de onderhandeling met een goed gevoel af te sluiten. Je kunt relatief snel op je strepen gaan staan, met de mogelijkheid om de onderhandeling te beëindigen en het elders te proberen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws