Kennis Onderhandelen

Harvard methode voor onderhandelen: hoe werkt dat?

Zou je een Harvard onderhandelen boek willen lezen of ben je op zoek naar een training? Het is een van de bekendste methodes voor onderhandelen. Wij leggen je uit wat het betekent, wat het kenmerkt en hoe je daar slim gebruik van kunt maken. Aan de hand van een aantal handige tips krijg jij het Harvard model voor onderhandelen beter onder de knie.

Van onze redactie 11 mei 2022

Harvard onderhandel methode

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Principieel onderhandelen: win-win

Onderhandelen volgens Harvard is een kwestie van principieel onderhandelen. Dat betekent dat je uitgaat van principes, om samen tot een zo eerlijk mogelijke uitkomst te komen.

Tijdens de onderhandelingen ga je uit van daadwerkelijke problemen, en niet van de mensen of hun posities. Bovendien zoek je naar win-win, op basis van zoveel mogelijk objectieve criteria. Dat levert zowel de gewenste uitkomst op, als een goede onderlinge samenwerking op basis van een sterke relatie.

5 tips om het beter te doen

Wil je het Harvard onderhandelen beter onder de knie krijgen? Gebruik deze 5 tips:

1

Bereid je goed voor

Zorg dat je weet waar je het over het. Ken je eigen belangen, de doelstelling en mogelijk de belangen waar anderen voor warmlopen.

2

Leer te ander kennen

Probeer je zo goed mogelijk in te leven in de ander. Wat vindt hij of zij werkelijk belangrijk, bijvoorbeeld vanuit de basisbehoeften?

3

Bedenk alvast alternatieven

Misschien pakt het anders uit dan je vooraf had verwacht. Bedenk alvast alternatieven, en in hoeverre je daar toch blij mee kunt zijn.

4

Durf af te wijken

Ga zelfs zo ver dat je tijdens de onderhandelingen af kunt wijken met wat je eigenlijke plan was. Neem die ruimte en bereid je daarop voor.

5

Laat emoties niet oplopen

Houd de emoties goed in de gaten. Merk je dat die hoger oplopen? Stel een time-out voor, om weer constructief verder te praten.

Harvard onderhandelen

Het Harvard onderhandelen is gebaseerd op win-win, dus een goede en eerlijke uitkomst voor alle betrokkenen. Jullie proberen er samen uit te komen, door rekening te houden met wat de ander belangrijk vindt. Dat is een belangrijk uitgangspunt, dat voorkomt dat jullie recht tegenover elkaar komen te staan.

Zorg er daarom voor dat je heel goed weet wat je zelf belangrijk vind. En verdiep je volgens de Harvard-methode voor onderhandelen vervolgens in de belangen van de ander. Alleen op die manier voorkom je dat je ongemerkt toch uitgaan van win-verlies.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws