Kennis Onderhandelen

Onderhandelen over een offerte: met deze tips sluit je de deal

Je wilt onderhandelen over een offerte: hoe haal je daar het maximale uit? Een cursus onderhandelen is dan een goed idee. Je leert de tips & tricks die belangrijk zijn, om samen met de ander te bereiken wat voor jou belangrijk is.

Van onze redactie 4 maart 2022

Zakelijk onderhandelen deal sluiten

Strategisch onderhandelen over een offerte

Om strategisch te onderhandelen over een offerte is vooral de juiste mindset belangrijk:

  • Integratief onderhandelen
    Gaat het om een offerte voor een langdurige samenwerking of zelfs een doorlopend contract? Stel je integratief op. De focus ligt op win-win. Zoek samen naar de beste manier om met elkaar in zee te gaan.

  • Distributief onderhandelen
    Stel je harder op als het gaat om een eenmalige opdracht of een korte samenwerking. Je focust op winst versus verlies, om er zelf zo goed mogelijk uit te komen. Je weet dan in ieder geval zeker dat je niet te veel betaalt.

Onderhandelen over een offerte

Laat de ander een offerte uitbrengen, zodat je daarop kunt reageren. Misschien hoef je minder te betalen dan je in eerste instantie had gedacht. Uiteraard kun je er vervolgens gewoon over onderhandelen, om de deal nog beter te maken.

Zorg dat je weet wat de gebruikelijke kosten zijn en dat je precies begrijpt wat er in de offerte staat. Vraag eventueel om toelichting. En vraag meerdere offertes op, zodat je die met elkaar kunt vergelijken. En ken je iemand die meer verstand van zaken heeft? Vraag die om mee te kijken naar de offerte. Dat maakt het onderhandelen over de offerte of de aanbieding een stuk makkelijker en succesvoller.