Kennis Onderhandelen

Onderhandelen: tips om het beter te doen

Je wilt onderhandelen met tips die je daarbij helpen. Wij leggen je de beste tips voor het onderhandelen uit, zodat je daar met vertrouwen aan kunt beginnen. Dus heb je geen ervaring en zoek je naar slimme tips en trucs? Of merk je dat het soms wat stroef gaat, en wil je dat verbeteren? Geen zorgen, wij helpen je als ondernemer, werkgever of andere professional beter te onderhandelen.

Van onze redactie 12 mei 2022

Tips onderhandelen

5 tips voor de ideale voorbereiding

Dus wil je onderhandelen over het salaris, een vaststellingsovereenkomst of een ontslagvergoeding? Geen zorgen, op deze manier breng je het er goed van af:

1

Stel je eigen belang vast

Een van de belangrijkste tips voor het onderhandelen? Bereid je zo goed mogelijk voor. Zorg dat je weet wat jouw belang is. Ken de gemiddelde bedragen voor een salaris en weet wat een eerlijke prijs is voor een aankoop. Als je het meeste van de voorbereiding niet nodig hebt tijdens het gesprek heb je het waarschijnlijk goed gedaan.

2

Schat de onderhandelingsstijl in

Probeer zo goed mogelijk in te schatten welke onderhandelingsstijl de ander heeft. Het is een belangrijke tip, omdat je daar vervolgens slim op kunt inspelen. Dus gaat de ander er overweldigend in, met veel argumenten? Of wacht diegene juist af om jou een eerste bod te laten doen? Houd daar rekening mee, om niet ongemerkt in een val te lopen.

3

Begrijp de belangen van de ander

Probeer de belangen van de ander goed te doorgronden. Wat wil jij en wat wil hij of zij? En belangrijker, hoe kunnen jullie de belangen samen het best bij elkaar brengen? Ga uit van de belangen, voor een onderhandeling met onze tips die leidt tot win-win. Het is principieel onderhandelen, door uit te gaan van wat de ander belangrijk vindt.

4

Houd wisselgeld beschikbaar

Iedere onderhandelaar wil aan het eind van de rit aangeven dat het goed gegaan is. Houd een beetje wisselgeld achter de hand. Dat kun je inzetten als jij jouw belangen goed vertegenwoordigd ziet in de uitkomst of oplossing. Met het wisselgeld zorg je ervoor dat ook de ander tevreden kan zijn over hoe dit verlopen is.

5

Onderbouw je bod

Zorg er met een uitgebreide onderbouwing voor dat je laat blijken dat je goed hebt nagedacht over jouw bod. Een toelichting erbij garandeert dat de ander niet het idee heeft dat het zomaar uit de lucht gegrepen is.

Onderhandelen met tips

Gebruik de bovenstaande onderhandelen tips voor om het beter aan te pakken. Of om goed te begrijpen waar het vorige keer misschien niet zo goed ging. Door er vaker mee te oefenen zal je merken dat je er vanzelf beter in wordt. Zo zorg je ervoor dat je zelf ervaart hoe je tot win-win kunt komen.