Kennis Onderhandelen

Vast contract: uren verminderen voor werknemer

Stel, je wilt een voor een vast contract de uren verminderen voor een werknemer. Hoe pak je dat aan? En, waar moet je dan rekening mee houden? We leggen het je uit.

Van onze redactie 18 mei 2022

Vast contract uren verminderen personeel

Het is in eerste instantie een goed idee om met de medewerker te bespreken welke gevolgen dit heeft. Bij minder uren zal het salaris per maand natuurlijk lager zijn. Daarnaast moeten jullie afspraken maken over de hoeveelheid werk die diegene kan doen. Bovendien zal je op zoek moeten naar een manier om het overige werk op te laten pakken, bijvoorbeeld door een andere medewerker meer uren te laten maken.

Voorkom onduidelijkheid

Bij een vast contract uren verminderen voor een werknemer heeft gevolgen voor zowel het huidige loon (per maand) als bijvoorbeeld de pensioenopbouw.

Er zijn voorbeelden bekend van werkgevers die schadevergoedingen hebben moeten betalen na een verlaging van het aantal contracturen. Zorg er dus voor dat jullie duidelijk bespreken wat een verlaging in de praktijk betekent. Leg dat bovendien vast op papier.

Behandel een gewenste vermindering hetzelfde als een medewerker die het contract niet wil verlengen of een onderhandeling over de vakantiedagen. Dat voorkomt onduidelijkheid achteraf.

Vast contract: uren verminderen voor werknemer

Binnen een vast contract uren verminderen voor een werknemer is niet zo gebruikelijk. En heeft de medewerker deze wens? Bespreek dan de voorkeur om dit structureel of tijdelijk te doen, afhankelijk van de situatie. Misschien wil iemand tijdelijk minder werken, bijvoorbeeld om er voor de kinderen te kunnen zijn.

Vorm je een goed beeld van de wens, beoordeel de impact en bespreek dit samen. Op die manier is voor iedereen duidelijk wat de gevolgen zijn. Door dat op papier vast te leggen kom je daarmee als werkgever of ondernemer vervolgens niet in de problemen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws