Nieuws Personeel

1.200 banen weg in Gelderland

Chris van Alem 11 januari 2016

Banenwerkloosheid1065

De kans dat werknemers die hun baan verliezen door faillissementen als die van V&D en Macintosh elders in de winkelsector weer aan de gang kunnen, is niet groot. Dat bericht De Gelderlander maandag.

Vooral oudere werknemers van V&D maken weinig kans, zegt CNV Dienstenbond. Of de zes Gelderse V&D-filialen een doorstart kunnen maken, moet de komende weken blijken. Wat dat voor de werkgelegenheid betekent, valt nu nog niet te voorspellen, zegt de woordvoerder van de curatoren. Geld voor een sociaal plan is er niet door het faillissement van beide winkelketens.

Grootste klappenDe grootste klappen vallen bij de warenhuizen van V&D in Gelderland. Daar werken volgens de opgave van het bedrijf zelf 875 mensen. De meeste banen verdwijnen bij de V&D-vestigingen in Arnhem (252) en Nijmegen (231). Verder heeft V&D vestigingen in Apeldoorn (153), Ede (54), Doetinchem (117) en Veenendaal (68). Bij de schoenenwinkels (Manfield, Dolcis, Scapino, Invito, Pro Sport) van het failliete Macintoshconcern verdwijnen naar schatting ruim driehonderd banen bij de winkels in Gelderland, Noord-Limburg en het Land van Cuijk. De meeste banen verdwijnen bij de vestigingen van Scapino, de schoenen- en kledingketen die vrijdag op de fles ging. Of een deel van de failliete schoenwinkels kan doorstarten, is onduidelijk.

Oud en te duur"V&D heeft naar verhouding veel oudere werknemers die vaak jarenlang in dienst zijn. Voor nieuwe werkgevers zijn deze mensen te oud en te duur. Bij een doorstart maken jongeren die flexibel zijn een betere kans," zegt Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond. V&D-werknemers maken volgens hem hooguit kans bij winkels die vakkennis en klantadvies hoog in het vaandel hebben staan.

Het Arnhemse PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens wil dat het kabinet actief betrokken raakt bij een mogelijke doorstart van kansrijke vestigingen en onderdelen van de failliete bedrijven. Volgens hem liggen er miljoenen euro's voor ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf ongebruikt op de plank. Dat zei Kerstens gisteren bij Omroep Gelderland. "Het is niet zo dat elke vestiging van V&D of Scapino verliesgevend is," aldus het Kamerlid.