Nieuws Personeel

40 jaar in dienst bij Het Wapen van Beckum

Ze zagen het bedrijf groeien, Netty Boenders en Paul Wijlens. Een klein café met restaurant werd een trouwlocatie met meer dan 50 man personeel op een dag.

Van onze redactie 25 januari 2017

Het wapen

De tijden dat ze bij Boenders vier blinkende oldtimers op stal hadden staan om bruidsparen af en aan te rijden, liggen al een tijdje achter hen. "Moeten we ook niet meer willen. Daar krijg je tegenwoordig geen personeel meer voor", verzekeren Netty Boenders en Paul Wijlens bijna in koor. De twee collega's hebben hun 40-jarig jubileum gevierd bij Het Wapen van Beckum.Ze zijn trots op hun werkplek, die in de jaren 80 uitgroeide tot een van de toonaangevende zalencentra in Twente. En wat hebben ze veel meegemaakt. "Daar kunnen we een boek over schrijven", zegt Haaksbergenaar Paul Wijlens. "Maar dat zal er niet van komen, want anekdotes in de horeca gaan meestal over mensen en daar loop je niet mee te koop. Dat is een ongeschreven wet in ons beroep."Netty Boenders is de zus van Harry Boenders. Dat is dan weer de vader van Roy Boenders, die anno 2017 de scepter zwaait in het familiebedrijf. Als laatste in een rij van vier kinderen was het een vanzelfsprekendheid dat Netty in de zaak trad om moeder Dien bij te staan. "We hadden geen keus. Nadat mijn vader op jonge leeftijd overleed, stond mijn moeder er al vroeg alleen voor met vier kinderen. Natuurlijk had ik als tiener mijn dromen, maar ik heb het nooit als een teleurstelling ervaren dat het de horeca is geworden. Dit is een prachtig bedrijf en door de jaren heen hebben we heel wat mensen over de vloer gehad. Het was nooit saai."

Bruiloften

Het Wapen van Beckum stond bekend om zijn vele en bovendien grote bruiloftsfeesten in jaren 70 en 80. Een bruiloft met 400 tot 500 gasten was geen uitzondering. "En daarvan had je er dan drie op een dag op de vrijdag en de zaterdag en dat iedere week opnieuw. Dan liepen we hier met meer dan 50 man personeel. Tjonge, wat een tijd was dat", beschrijft Paul Wijlens de hoogtijdagen."Daar kunnen we ons nu helemaal niets meer bij voorstellen", vervolgt hij. "Het kwam regelmatig voor dat gasten bij een andere bruiloft aanschoven dan waarvoor ze waren gekomen. Dat kon natuurlijk makkelijk gebeuren als hier 1.200 man binnen zaten. Want over die aantallen heb je het dan."Wijlens is een echte horecaman en prijst zich gelukkig met het moment toen het personeel van Boenders hem tijdens een feestje buiten de deur vroeg om bij hen te komen werken. Dat feestje was bij Hotel 't Loar in Zenderen, waar Wijlens destijds werkte. "Harry belde nog voor de feestdagen. Ik kon mijn toenmalige werkgever niet in de steek laten op het moment dat het restaurant was volgeboekt voor kerst. Dat begrepen ze hier gelukkig ook. In januari 1977 ben ik aan de slag gegaan. Toen stond er alleen nog een klein café met een restaurant en was op zondag de halve haan van oma een ware hit."

Hoogtijdagen

De jubilarissen zagen Het Wapen van Beckum groeien en groeien. De ene nieuwe zaal was nauwelijks geopend of de volgende was alweer in aanbouw. De hoogtijdagen kenden nauwelijks grenzen. Toptijden hebben ze beleefd, met behalve de vele bruiloften ook grote evenementen met bekende artiesten, waarvoor bezoekers uit het hele land naar Beckum afreisden."Mouth&McNeal, Mieke Telkamp, André Hazes, Ben Steneker, Marga Bult: we hebben alle bekende Nederlandse artiesten uit die jaren 70 en 80 hier wel gehad", vertelt Netty Boenders. "Onder meer voor het tv-muziekprogramma Bij ons in... De Belgische artiest Louis Neefs presenteerde het programma en soms zag je Het Wapen van Beckum later ook terug op tv in clipjes die hier waren opgenomen. Al met al heeft dat twee jaar geduurd. Toen Louis Neefs in 1980 omkwam bij een auto-ongeluk was het met dat programma ook gedaan."Netty Boenders werkt inmiddels minder uren, Paul Wijlens is nog fulltime in de weer. "En ik doe dit werk nog altijd met plezier. De crisis is ook ons deurtje niet voorbijgegaan. De catering heeft ons er doorheen gesleept. Mijn werk veranderde er ook door. In plaats van dat de mensen hier kwamen, ging ik met de catering naar de mensen toe. Nu het economisch tij ten goede keert, worden er ook weer meer feesten gegeven."Netty Boenders: "Trouwen komt weer in. Dat kan hier op locatie. De gezelschappen zijn alleen veel kleiner. Een jong stel nodigt niet meer allemaal mensen uit die ze daarna nooit meer zien."Wijlens hoopt nog op een ultiem hoogtepunt zolang hij bij de familie Boenders werkt. "Bijna de hele koninklijke familie hebben we hier te gast gehad, alleen Máxima nog niet. Dat moet er echt nog een keer van komen."