Advertorial van Charles.nl

Advertorial Personeel

Goed werkgeverschap verbetert het welzijn van medewerkers: 9 tips waarmee je het verschil maakt

De spanning op de arbeidsmarkt neemt toe: dus werknemers hebben iets te kiezen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in het tweede kwartaal 143 vacatures open staan, tegenover 100 werklozen. Je zal als werkgever extra je best moeten doen om werknemers aan te trekken en te behouden. Dat vraagt om goed werkgeverschap, waarmee je het welzijn verbetert en dus een stap verder gaat dan een feitelijk veilige werkomgeving alleen.

Patrick Wessels 1 augustus 2022

93895781 good things in life geel pakket

1. Maak geen onderscheid

Maak nooit onderscheid tussen werknemers. Behandel iedereen op dezelfde manier. Houd geen rekening met het soort kracht, diploma’s, seksuele voorkeuren of hoe lang (of kort) iemand bij de organisatie werkt. Praktisch: dat begint al bij het solliciteren. Overweeg kandidaten anoniem te laten solliciteren voor een zo objectief mogelijke beoordeling.

2. Stimuleer vertrouwen

Bouw iedere dag aan het vertrouwen dat werknemers ervaren om alles te bespreken wat ze belangrijk vinden. Verlaag de drempel om kwetsbaarheden te tonen, bijvoorbeeld door daar niet over te oordelen. Voorkom bovendien dat die informatie zich binnen het bedrijf verspreidt. Zorg dat er een vertrouwenspersoon beschikbaar is, die zich eventueel (in eerste instantie) anoniem laat benaderen.

3. Toon waardering voor werknemers

Je moet het kunnen zeggen als er iets niet goed gaat, om werknemers te wijzen op wat er beter moet. Andersom is het net zo belangrijk om waardering te tonen als het wél goed gaat.

Verras werknemers aan het eind van een goed jaar met een kerstpakket, bied een bonus aan of deel leuke cadeaus uit. En doe je daar een handgeschreven kaartje bij? Dan voelt iemand zich extra gewaardeerd. Praktisch: haal eens wat extra fruit voor tijdens de lunch, organiseer een borrel op vrijdagmiddag of laat op andere manieren tijdens de werkweek blijken hoe blij je bent met hun inzet.

4. Ga zorgvuldig te werk

Doe altijd zorgvuldig onderzoek naar beschikbare opties, als je een belangrijke beslissing moet nemen. Houd rekening met de verschillende feiten en belangen van alle betrokkenen. Overleg met werknemers en erken hun eventuele bezwaren, om daar niet zomaar aan voorbij te gaan.

5. Misbruik jouw positie niet

Houd er rekening mee dat je als organisatie vaak sterker staat dan een individuele werknemer. Misbruik die positie niet. Houd in het beleid rekening met de belangen van wie er voor jou werkt. Draai het voor jezelf eens om, en ga na of je zelf blij zou worden van de beslissingen die je als bedrijf neemt.

6. Sluit goede verzekeringen af

Sluit goede verzekeringen af, zoals een ongevallenverzekering voor werknemers. Voorkom op die manier dat een ongeval of ongeluk tot hoge kosten en discussie over de vergoeding leidt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus zorg dat je de (financiële) risico’s netjes afdekt.

7. Werk transparant

Werk altijd transparant, bijvoorbeeld als het gaat om de financiën van jouw bedrijf. Betrek het personeel, door regelmatig updates te delen over hoe jullie er samen voor staan. Dat creëert een band en verhoogt de betrokkenheid en loyaliteit. Vier samen een feestje als het goed gaat. En zet samen de schouders eronder als het beter moet.

8. Blijf professioneel

Blijf altijd professioneel, ook als er een conflict ontstaat of als de administratie achterloopt. Geef werknemers aan waar ze terecht kunnen met klachten en verlaag de drempel om eventuele problemen te melden. Pak dat op, ga ermee aan de slag en bedank iedereen die aan de bel trekt op het moment dat er iets verkeerd lijkt te gaan. Zonder hun input was dit waarschijnlijk onder de radar gebleven.

9. Bied goede secundaire voorwaarden

Voeg goede secundaire voorwaarden toe aan de primaire. Denk aan meer dan het salaris van werknemers alleen. Bied bijvoorbeeld mogelijkheden voor bijscholing en opleidingen, een fietsplan of korting op een abonnement bij de sportschool. Maak het interessant voor jouw personeel om bij je te komen werken. En om daar te blijven. Dan maak je als werkgever het verschil, dankzij jouw focus op het welzijn van werknemers.

Charles.nl: cadeaus die een verbluffende indruk maken

Charles is de webshop voor ondernemers en anderen die iemand willen verrassen met een verbluffende indruk. Je bestelt er bijzondere borrelpakketten, olijfolie-geschenken, wijncadeaus en champagne-verrassingen voor particuliere en zakelijke relaties. Als er iets te vieren valt vind je op Charles.nl daarvoor de perfecte proost-artikelen, te versturen naar ieder adres in Nederland en over de grens.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws