Nieuws Personeel

'Als ik blijf werken, trap jij op de rem'

Wieneke Wennekes | Foto: Jan Stads 12 januari 2016

Burgemeesterwillemijnvanhees1065

Gezond blijven, opvoeden; we zijn er dagelijks mee bezig. Welke lessen leerde u van het leven en zou u aan anderen willen overdragen? Gezond blijven, opvoeden; we zijn er dagelijks mee bezig. Welke lessen leerde u van het leven en zou u aan anderen willen overdragen? In een interview met BN/DeStem gaat er volgens de ouders Paul Kuijpers en burgemeester Willemijn van Hees uit Raamsdonksveer gaat eerlijkheid voor alles.

Paul: "Als de jongens op kattenkwaad worden betrapt, moeten ze daar eerlijk voor uitkomen. Natuurlijk worden we dan boos, maar lang niet zo erg als wanneer achteraf blijkt dat ze hebben gejokt.''

Willemijn: "Martijn had een lolly uit onze zaak gepikt. Hij was 4 jaar. Die actie had hij nauwkeurig overdacht. Het was voor hem de eerste, maar ook meteen de laatste keer."

Paul: "We zijn een uurtje flink boos op hem geweest. Dat maakte indruk."

Houd werk en gezin in balans

Willemijn: "'s Ochtends ontbijt ik altijd met de jongens en help ze naar school. Als ik een drukke week heb, houd ik de weekenden vrij. Heb ik een rustige week, dan doe ik in het weekend representatieve taken. Zo probeer ik ons gezinsleven in balans te houden. Jij trapt soms op de rem. Ik kan blíjven werken."

Paul: "Jouw werk is nooit gedaan. Je gaat vroeg de deur uit en 's avonds kom je meestal binnen met de telefoon aan je oor. Als ik merk dat het teveel wordt, vraag ik of je gas wilt terugnemen. Zodat je even meer tijd hebt voor de jongens."

Thomas: "Ik vind het maar stom dat je burgemeester bent. Ik wil dat je thuis blijft om met mij te spelen."

Willemijn: "Ik kan mij soms schuldig voelen, als ik veel avondvergaderingen heb en steeds laat thuis ben. Maar als ik 's ochtends wakker word gemaakt door een kleine krullenkop die roept: 'Mama, is het al ochtend? Dan kunnen we samen spelen', ben ik zo weer vrolijk. Jij stelt mij ook gerust. Het gaat goed thuis, dat zie ik. Op belangrijke momenten ben ik er trouwens altijd. Een optreden, een tienminutengesprek op school, afzwemmen; daar ben ik bij.

Als ik thuiskom, moet ik wel even onthaasten. Dan doe ik de jongens in bad of nemen we samen de dag door aan tafel. Zo ging het vroeger bij ons thuis ook. Heel fijn. Jij bent er voor de stoere mannendingen. Maar als de kinderen iets dwarszit, komen ze naar mij."

Paul: "Dat blijft gek, maar is ook hartverwarmend. Hoewel ik de meeste tijd met ze doorbreng, hebben ze jou écht nodig. Het is niet: wie is die vrouw die op zondag het vlees snijdt?''

Heb iets voor elkaar over

Willemijn: "Drie jaar geleden ben ik burgemeester geworden van de gemeente Geertruidenberg. Ik was hier vreemd, maar als burgemeester sta je in dienst van de inwoners. Daar moet je 200 procent voor gaan. Ik wil in gesprek met mensen, begrijpen wat ze beweegt. Dat vraagt veel tijd. Jij zei tegen mij: 'Ik heb mijn dingetje al zo vaak gedaan, nu gaan we voor jouw carrière'. Je deed een stapje terug en bent nu thuis voor de jongens."

Paul: "Het is geven en gunnen. Jij hebt mij ook altijd gesteund toen ik werkte. Wat voor een vent ben ik als ik jou niet steun in jouw ambities? Jij krijgt voorrang. Ik vind het fijn dat ik er ben voor mijn gezin. Een op de dertien mannen is huisman. Dat zijn er niet veel. Als ik in het café sta te praten met andere mannen eindigt een gesprek meestal met de vraag: 'Oh, je bent huisman. Wat doe je buiten de was nog meer dan?'''

Willemijn, knipogend: ,,De was mocht je in het begin niet meer doen na een paar foutjes."

Paul: "Ik zag niet eens het verschil tussen de voor- en achterkant van jouw jasjes. Maar ik werk ook nog steeds hard. Ik run een bedrijf dat horecazaken koopt die geen opvolging hebben of financieel onverkoopbaar zijn. Deze bedrijven probeer ik binnen vijf jaar financieel gezond te maken en door te verkopen aan starters. Ik ben nu fanatiek op zoek naar een nieuw project. En ja, ik ben ook huisman. Er bestaat geen groter cadeau dan onze jongens te zien opgroeien. Opvoeden doen we samen, maar de jongens en ik zijn de drie musketiers, the kings of our castle. Daar komt geen jonkvrouw tussen. Nu ik er over nadenk...huisman zijn is veel leuker dan ik verwachtte.''

Willemijn: "Je hebt je draai gevonden. Op het schoolplein kent iedereen jou beter dan mij."

Paul: "Drie jaar geleden was ik nog Paul Kuijpers. Nu word ik vaak meneer Van Hees genoemd. Of: 'U bent toch de man van...?' Laatst was ik met de jongste in de supermarkt. Op vrijdagmiddag, het was hartstikke druk. Thomas mocht bij de kassa geen tweede snoepje pakken en riep keihard: 'Jij bent de burgemeester niet, jij hebt niks te vertellen!' De hele rij schoot in de lach. 'Je hebt gelijk', antwoordde ik: 'Maar afspraak is afspraak.'"

Eten moet je niet forceren

Willemijn: "We zijn het natuurlijk ook wel eens oneens. Over het avondeten bijvoorbeeld. Martijn lust niet zoveel."

Martijn: "Ik lust McDonald's! En mama's gehaktballetjes, dan mag ik meehelpen."

Willemijn: "Dat zijn fijne momenten. Verstand op nul, muziekje erbij. Wat het eten betreft, zitten Paul en ik niet altijd op een lijn.''

Paul: "Ja zeg, ik ben geen à la carte-restaurant! We eten wat de pot schaft. Lusten de jongens het niet, dan hebben ze pech. Ik heb niet voor niets gekookt. Daar ben ik streng in. Jij wil dan nog wel eens een boterham smeren."

Willemijn: "Dat heb ik al lang niet meer gedaan!'

Martijn: "Papa zegt dat ik van alleen boterhammen geen spierballen krijg."

Willemijn: "Dat is ook zo. We hebben een compromis gesloten: als ze proeven, hoeven ze niet direct naar bed als hun bordje niet leeg is.

Paul: "Kan ik een kopietje krijgen van wat je nu zegt?"

Willemijn: "Sinds Martijn zelf mag opscheppen gaat het al beter. Eten moet geen ding worden, het doel is samen gezellig aan tafel te zitten."

Heb oog voor elkaar als man en vrouw

Paul: "Elke woensdagochtend gaan we stijldansen in Oosterhout. Dat is het enige moment in de week van ons samen. Onderweg stemmen we onze agenda's op elkaar af."

Willemijn: "De eerste lessen kreeg ik van jou cadeau voor mijn verjaardag. Het beste cadeau ever! We zijn er trouwens niet erg goed in.''

Paul: "Tijdens die romantische dansen hebben wij samen hele discussies: 'Wil je van de week dat blauwe pakje even uitwassen?' Of: 'De nieuwe schoenen van de jongens zijn nu al kapot, koop nou eens een goed paar!'

De pasjes oefenen we thuis nooit, dus iedere week is het: 'Hoe ging die dans ook alweer?'''

Willemijn: "Maar het is goed voor onze relatie. We hebben ontzettend veel lol samen. Het is belangrijk om man en vrouw te blijven, om regelmatig samen iets te doen zonder de kinderen."

regelmatig samen iets te doen, zonder de kinderen