Nieuws Arbeidsmarkt

Ondernemer Edward Belgraver wil met werknemerscoöperatie arbeidsmarkt vlot trekken

Met een alternatieve Troonrede in de landelijke ochtendbladen haalde ondernemer Edward Belgraver vorig jaar de publiciteit. Dit jaar deed hij het anders: hij richt per 1 januari een werknemerscoöperatie op om de arbeidsmarkt om te vormen. Een advertentie in de Volkskrant en het FD gaf daartoe de eerste aanzet. Met, omdat hij het toch niet kon laten, op de site van die coöperatie toch een alternatieve Troonrede.

Rodrick de Munnik 23 september 2022

Laatste update: 28 september 2022 16:07

Arbeidsmarkt belgraver de werkgever

Foto: Shutterstock.

Hij doet het weer. Vorig jaar gaf Edward Belgraver een 'klein vermogen' uit om in een advertentie in de landelijke ochtendbladen zijn visie op de arbeidsmarkt te geven. Dit jaar deed hij hetzelfde, maar een tikje anders. ,,Je kunt niet elk jaar hetzelfde doen natuurlijk. Je moet mensen een beetje prikkelen, maar dit past goed bij de tijd.”

Geen Alternatieve Troonrede die dit keer de pagina's vult, maar een advertentie de refereert aan de omgekeerde Nederlandse vlaggen die het land kleuren. Omdenken is het devies en opnieuw is de arbeidsmarkt onderwerp van gesprek, met in de slipstream de staat van het land.

De advertentie die Belgraver liet plaatsen in de Volkskrant en het FD.

Liever ongelukkig in een baan met zekerheid

Belgraver, die met Verloning.nl als ondernemer een rol speelt in het bieden van zekerheid aan zzp'ers, bepleit een radicaal andere manier van kijken naar werk dan nu gebruikelijk. ,,Nu wordt niet zo zeer door werken geld verdiend, maar aan werken. Denk aan de enorme winsten van uitzendbureaus, maar ook aan het UWV of aan de gezondheidszorg, die reactief mensen die kampen met werkgerelateerde gezondheidsklachten helpt.”

,,Het kan zo veel leuker, eerlijker, rechtvaardiger,” vervolgt Belgraver, ,,Als we totaal anders naar arbeid gaan kijken. Niet meer streven naar baanzekerheid, maar inkomenszekerheid. Nu zitten mensen vast in een baan omdat van baan veranderen te risicovol is. Stel je hebt een mooie baan op het oog, maar je moet ervoor naar Groningen verhuizen met je gezin. Dan kan het zijn dat je na twee maanden al uitelkaar gaat omdat het niet werkt. Stel je voor dat je al je zekerheden van contract, huis en buren opzegt voor een mooi avontuur, maar na een maand het toch tegenvalt en je niks meer hebt… Te veel mensen kiezen ervoor om liever ongelukkig in een vaste baan te blijven, met allerhande gezondheidsklachten als risico. Burnout voorop.”

Lees ook: Ondernemer betaalt twee ton voor publiceren alternatieve Troonrede en krijgt lawine aan publiciteit

Belgraver wil duurzame relaties bouwen tussen werkgever en werknemer

Met een coöperatie van werknemers wil Belgraver die status quo doorbreken. Iedere organisatie die meedoet geeft alle werkenden, in vaste dienst of zzp'er, meteen een vast contract tot aan het pensioen. Ze zijn daarmee ook lid van de coöperatie De coöperatie, te vinden onder De Werkgever, zorgt ervoor dat werknemers inkomenszekerheid hebben, geestelijk en lichamelijk in staat zijn om werk te verrichten en dat de leden preventief worden geholpen aansluiting te houden bij de arbeidsmarkt. ,,Als je het leuk vindt om onderweg te zijn met een auto, maar je baan als vrachtwagenchauffeur stopt omdat transport verdwijnt, dan kijken we samen of je misschien heftruckchauffeur kunt worden. Of busschauffeur. Preventief, dus als je nog aan het werk bent op de vrachtwagen.”

Ook het bedrijfsleven ontzorgt Belgraver met De Werkgever. ,,We helpen ze een duurzame relatie met werkenden te ontwikkelen. Dat moet ook, want werkgevers zitten ook niet te wachten op mensen die vast zitten in hun baan. Neem de energietransitie. We zoeken naar mensen die meters en zonnepanelen kunnen plaatsen. Als wij mensen opleiden voor dat werk, dan kunnen we ze - als ze willen - uit hun huidige baan halen en ze daarvoor inzetten. omdat daar veel kansen liggen. En de werknemers willen dat zelf ook graag, maar blijven zitten waar ze zitten omdat ze anders financieel te veel risico lopen.”

Edward Belgraver.

UWV staat buiten spel

Het klinkt utopisch, maar dat is het niet, verzekert Belgraver. ,,Vaak gebeurt het al, maar zien we het nog niet zo goed. Ook heb ik veel reacties gehad op mijn Troonrede van vorig jaar, maar de overheid heeft de handschoen niet opgepakt. Mede daardoor is De Werkgever ontstaan. Arbodienstverlener GOED sloot bijvoorbeeld aan. De Fast Forward Groep, ABN Amro, AIG als verzekeraars. We gaan begin januari 2023 starten, dus het is geen utopie, maar realiteit.”

,,De coöperatie is risicodragend voor de werknemersverzekeringen; het 'UWV' organiseren we zelf. Daarom kost het niemand iets extra. Met dat geld bouwen we eigen fondsen om in onszelf te blijven investeren en de grote risico's te verzekeren. Investeren in onze ontwikkeling, in onze persoonlijke groei, in onze kansen op de arbeidsmarkt, in ons werkgeluk en daarmee in een gelukkigere en evenwichtigere samenleving,” schrijft Belgraver.

Lees ook: 'Zzp’ers willen dat regering afbouw zelfstandigenaftrek opschort'

Nederland loopt steeds meer vast door arbeidsmarkt

Vooral de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek is een doorn in het oog. ,,Mensen die zich willen onttrekken aan de huidige vastgeroeste arbeidsmarkt worden zo weer financieel ontmoedigd. Terwijl zij juist bezig zijn een oplossing te vinden daar waar die ook gezocht moet worden: in de manier waarop we over arbeid, over werk denken.”

Dat hij vanuit een ideaal werkt, beaamt Belgraver ten volle. ,,Ik zie Nederland vastlopen. Het kapitalistische systeem werkt niet meer. Het werkt als iedereen ervan profiteert, maar tegenwoordig profiteren alleen de graaiers nog. De afstand tussen vermogenden en de rest wordt steeds groter. Ik denk dat veel van die ongelijkheid terug te voeren is op de arbeidsmarkt en de oneerlijk zware belasting op arbeid. Ook de stikstofcrisis en de klimaatcrisis.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws