Nieuws Arbeidsmarkt
Beveiligingsbranche krijgt het steeds drukker en schreeuwt om personeel
De beveiligingsbranche krijgt het steeds drukker. Vooral nu de politie steeds minder toekomt aan het beveiligen van evenementen en veiligheid steeds belangrijker wordt. Bedrijven zijn dan ook naarstig op zoek naar nieuw personeel. Maar dat blijkt niet zo makkelijk, want er worden tegenwoordig andere vaardigheden verwacht van potentiële kandidaten. ,,We zijn nu vooral gastheer- en vrouw.’’

Beveiliger in opleiding Joshkuw van Hofstad Security. Onder beveiliger Rob van Zee. Foto's: Frank Jansen
Bij beveiligers denken de meeste mensen vaak aan grote, kale spierbundels en mannen van weinig woorden. Rob van Zee is allesbehalve zo’n ‘traditionele’ beveiliger. De Hagenaar uit Gouda is een joviale, innemende man die je eerder achter de receptie van een hotel zou verwachten.
De beveiliger van Hofstad Security, dat vooral actief is in Den Haag en omgeving, is precies het type waar veel beveiligingsbedrijven tegenwoordig naar op zoek zijn. ,,We hebben nu veel meer die hospitalityfunctie. We vertellen mensen niet meer alleen wat ze niet mogen, maar ook wat ze juist wél mogen en waar we ze mee kunnen helpen’’, vertelt Van Zee aan het AD.
Kandidaten Hofstad Security
Beveiligers moeten soms ook andere taken uitvoeren. ,,Bij sommige hotels moeten ze bijvoorbeeld ook gasten welkom heten en een handdoek brengen. Je hebt dus andere competenties en kwaliteiten nodig. Dat maakt het ook weer wat aantrekkelijker voor werkzoekenden’’, beklemtoont hij.
Kandidaten die bij Hofstad Security beginnen doen daarom zo breed mogelijk ervaring op ‘zodat ze overal iets van afweten’. Ze gaan aan de slag in musea, theaters, evenementen en gebouwen. ,,Het is geen superleven, want je moet vaak onregelmatig werken’’, zegt Van Zee eerlijk. ,,Maar het biedt wel iedereen kansen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Je kan ook zelf bepalen hoeveel uren je werkt en wat voor soort beveiliging je wilt doen. Je kan bijvoorbeeld ook alleen in het evenementenseizoen werken en het daarna rustig aan doen. Het is een stuk vrijheid dat je hebt.’’
Lees ook: Dieptepunt bereikt? Personeelstekort horeca naar recordhoogte
Met de opleiding en die ervaring kunnen beveiligers later ook doorstromen naar een andere functie in de maatschappij. ,,Ik heb veel mensen zien uitstromen richting de politie, het leger, de NS of ze zijn buitengewoon opsporingsambtenaar geworden.’’ Zelf is Van Zee dolblij met zijn baan in de beveiliging. Hiervoor had hij een eigen ICT-bedrijf, maar dat was geen succes. Daarna zat hij 5 jaar in de WW. ,,Ik was in de 50 en kwam nergens meer aan de bak. Na ruim 500 sollicitaties kreeg ik een gesprek met oprichter Cees Hofland. De deur stond voor me open, en daar ben ik hem heel dankbaar voor’’, zegt hij.
Agressie in de samenleving
Hoeveel vacatures er precies zijn in de beveiligingsbranche, kan niemand echt vertellen. Veel bedrijven zetten namelijk geen vacatures, maar werven persoonlijk of via mond-tot-mondreclame, aldus adviseur Philip Rubay Bouman van UWV Haaglanden. Er wordt ook vaak gewerkt met kortlopende contracten, vertelt hij. Maar dat er vraag is naar meer beveiligingsmedewerkers staat volgens hem als een paal boven water.
Sinds 2018 is er zelfs sprake is van een officieel tekort. Bij het UWV in deze regio waren er voor beveiligingspersoneel tot en met september vorig jaar 450 vacatures. Volgens Rubay Bouman ligt dit met name aan de aantrekkende economie, de toenemende agressie in de samenleving, meer grote evenementen en het opvangen van de publieke beveiliging.
''Ik ken voorbeelden genoeg van jongens die het combineren met een andere baan doordeweeks en in het weekeinde horeca of evenementen doen''
De politie laat zich namelijk steeds minder zien bij evenementen vanwege het oplopend politietekort - alleen de eenheid Den Haag kampt al met een gapend gat van 400 vacatures - de uitbreiding van taken en het groeiend aantal evenementen. Besloten is daarom ‘grote terughoudendheid te betrachten’ met het toestaan van nieuwe evenementen. Maar ook bij bestaande evenementen en sportwedstrijden wordt een minimaal aantal agenten ingezet. Daarnaast worden agenten steeds vaker ingezet voor de beveiliging van bijvoorbeeld politici en advocaten en een groeiend aantal demonstraties.
Rol van UWV
Dit zorgt ervoor dat de beveiligingsbranche steeds meer klussen krijgt. Werkgevers zochten het vaakst naar mensen voor de functie van objectbeveiliger. Ruim zes van de tien vacatures voor beveiligingspersoneel had betrekking op deze functie. ,,Het leidt tot een vraag die we niet hadden voorzien’’, zegt woordvoerder Sonja Pennings van UWV Den Haag. ,,Aan de andere kant hebben we veel werkzoekenden in deze regio omdat er door de digitalisering en automatisering veel banen zijn verdwenen.’’
Het UWV probeert die twee partijen bij elkaar te brengen en werkt sinds vorig jaar intensief samen met Hofstad Security. De uitkeringsinstantie levert kandidaten aan die met behulp van het scholingsbudget binnen zes tot acht maanden worden opgeleid tot beveiliger. Kandidaten krijgen na afloop een MBO2-diploma (beveiliging). Ook regelt Hofstad voor iedereen een baan in de beveiliging.
Lees ook: Zorg over toenemend tekort aan bouwpersoneel blijft groeien
Het vak van beveiliger is volgens Pennings flink veranderd de laatste jaren. ‘Oude’ vaardigheden, zoals een alerte houding, integer handelen, representatief voorkomen en fysiek fit, blijven belangrijk. Maar daarnaast worden andere vaardigheden, zoals klantgerichtheid, talenkennis en digitale vaardigheden ook steeds belangrijker.
Geen miljonair
Maar kun je er ook een aardige boterham mee verdienen? ,,Je wordt er geen miljonair mee’’, zegt Van Zee lachend. Gemiddeld verdient een beveiliger volgens hem tussen de 12,50 en 15 euro per uur. Je moet dus wel 32 tot 40 uur werken om een aardige boterham te verdienen. ,,Je ziet vaak dat mensen meerdere jobs hebben. Je mag ook voor meerdere werkgevers werken. Ik ken voorbeelden genoeg van jongens die het combineren met een andere baan doordeweeks en in het weekeinde horeca of evenementen doen.’’
Het UWV heeft goede hoop dat de samenwerking met Hofstad Security de komende jaren voor meer beveiligers gaat zorgen. Rubay Bouman: ,,We zijn vorig jaar begonnen, en zo’n 12 kandidaten hebben de opleiding nu bijna afgerond.’’ Niet iedereen haalt het trouwens. ,,De opleiding is laagdrempelig, maar het is lang niet altijd makkelijk voor iedereen.’’ Van Zee: ,,Van alle mensen die hier een opleiding volgen, blijft 80 procent hangen.’’
Lees ook: Grootste Zeeuwse beveiligingsbedrijf door winnaarsmentaliteit