Blog Arbeidsmarkt

Gerard van den Broek: 'Mkb'er, zzp'er, laten we daar mee stoppen'

Ook op onze redactie bezondigden we ons eraan: journalisten, redacteuren, fotografen 'freelancer' of 'zzp-er' noemen. Zoals ze zichzelf overigens ook noemen. De blog van De Ondernemer-directeur Gerard van den Broek spreekt wat dat betreft boekdelen: presenteer jezelf nou juist niet met wat je níet hebt.

Gerard van den Broek 4 augustus 2020

Gerardvandenbroek deondernemer dpgmedia

Laatst nog kreeg ik de vraag: ‘Hoeveel mkb’ers zijn er eigenlijk in Nederland?’ Geen, antwoordde ik. ‘Géén?’ was zijn verbaasde reactie. In al die jaren dat ik in Ondernemersland rondloop, ben ik nog nooit iemand tegengekomen die zei dat-ie mkb’er was. Nog nooit. Los van het taalkundige - kan iemand überhaupt een midden- en kleinbedrijf’er zijn - heeft het ook iets lulligs door de woorden ‘midden’ en ‘klein’. Terwijl er bedrijven zijn die tot deze categorie behoren met honderden medewerkers en vele tientallen miljoenen omzet. Wat nou midden en klein?

“Zzp’er? Dan presenteer je jezelf met iets dat je niet hebt: personeel”

Gerard van den Broek, directeur De Ondernemer

Ondernemers, die zijn er wel, ontzettend veel in Nederland. Het zijn er ruim 1.7 miljoen inmiddels die voor eigen rekening en risico ondernemen. Daarvan zijn er ruim 1,3 miljoen zzp’er. Die kom ik overigens wel veel tegen, mensen die zichzelf zzp’er noemen. Dan moet ik altijd vragen wat ze nou precies doen. Waarom zeggen ze dat niet gewoon?

Pech-professional

Waarom noemt iemand zichzelf zzp’er? Dan presenteer je jezelf met iets dat je niet hebt: personeel. Dan kun je je net zo goed zzb’er noemen als je geen buren hebt, een vrijstaande professional. Of een zzd’er als je niet echt een doel hebt, een beetje een zoekende professional zeg maar, of een zzg’er als je weinig geluk hebt; een pech-professional.

Lees ook: 'Ondernemers zijn de ic-medewerkers van de economie'

Laten we de regels maar eens herschrijven voor deze ondernemers, voor eens en voor altijd. Dat zijn ze in de basis allemaal: ondernemers en dan het liefst geschreven met een hoofdletter O. Heel eenvoudig: zonder klanten geen inkomen, als ze hun rekeningen niet betalen gaan ze failliet en als ze failliet zijn is er geen financieel vangnet voor ze. Binnen die grote groep zijn zo’n 400.000 mensen eigenaar van een bedrijf. ‘Ik ben eigenaar van accountantskantoor, schildersbedrijf, restaurant’ - enzovoorts. DGA rekenen we in dit geval ook nog goed. Dan weten we ook dat ze de baas zijn van die hut.

Stel je voor met je passie

Ik stel voor dat de 1,3 miljoen ondernemers die geen mensen in dienst hebben, zich voorstellen met hun professie: ‘Ik ben accountant, schilder, kok’. Gaat toch net iets meer trots en passie van uit dan van zzp’er, laat staan mkb’er. Het kan trouwens nog veel erger. Ik kom nog heel vaak mensen tegen die zeggen ‘ik sta voor de klas’ of ‘Ik zit bij de gemeente’. Passielozer kun je een beroep niet beschrijven. Je zet je wekker toch niet vijf dagen in de week om ergens te gaan staan of zitten?

Gerard van den Broek

Directeur De Ondernemer (DPG Media)

Gerard van den Broek is directeur van De Ondernemer, het grootste zakelijke platform voor ondernemers. Vanuit die functie, en met zijn brede ondernemersachtergrond, schrijft hij regelmatig blogs voor deze website.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.