Nieuws Arbeidsmarkt
Hoogleraar arbeidsmarkt: 'Aanpak cruciale omscholing is te versnipperd'
Nu er een golf van werkloosheid aankomt, is omscholing belangrijker dan ooit. Maar de aanpak ervan is te veel versnipperd, stelt Ton Wilthagen als hoogleraar arbeidsmarkt. ,,Hoe handig zijn we om mensen over te brengen naar ander werk? We hebben geen goed ingespeeld systeem."

Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen: ,,Zet een voortent voor de arbeidsmarkt; met één loket waar je alles kunt vragen. Daarachter zitten dan allerlei instanties voor specifieke hulp."
Er heerst nog een relatieve rust op de arbeidsmarkt, meldt AD.nl. De werkloosheid loopt op, maar is nog steeds laag. Dat kan snel veranderen nu het kabinet de steunmaatregelen langzaam afbouwt en het coronavirus aan een comeback bezig is.
,,Het is cruciaal dat we mensen straks van werk naar werk kunnen begeleiden'', zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de universiteit van Tilburg. ,,De grote vraag is: kunnen we dat organiseren? Geld is niet het probleem, dat is er voldoende. Maar hoe handig zijn we om mensen over te brengen naar ander werk? We hebben geen goed ingespeeld systeem.''
Geld dat niet op de juiste plek terecht komt
Omscholingsafspraken worden nu vaak per sector gemaakt. ,,We zijn in Nederland goed om de scholing binnen sectoren te regelen. Elke sector heeft ook zijn eigen potjes voor om-, bij-, of herscholing'', aldus de hoogleraar. Daardoor komt het geld vaak niet terecht waar het het hardst nodig is.
Lees ook: Coronawerklozen snel aan de slag in de logistiek dankzij mini-opleiding
Het ontbreekt aan tijd om het hele systeem om te gooien. Wilthagen pleit daarom voor een pragmatische oplossing. ,,Zet een voortent voor de arbeidsmarkt; met één loket waar je alles kunt vragen. Daarachter zitten dan allerlei instanties voor specifieke hulp. Zo zorg je dat mensen beter geholpen worden. We moeten toe naar sectoroverstijgende omscholingstrajecten.''
Grote noodzaak voor meer samenwerking
De noodzaak voor meer samenwerking is groot, volgens Wilthagen. De tweede golf aan corona-uitbraken geeft bedrijven een nieuwe klap, terwijl ze nog herstellen van de eerste. Veel bedrijven houden hun mensen nu nog in dienst, mede dankzij de steunmaatregelen vanuit de overheid. Toch zijn al velen hun werk kwijtgeraakt, vooral zzp'ers en flexwerkers. De verwachting is dat ook veel mensen met een vaste baan werkloos worden als de tweede golf doorzet. De werkloosheid loopt in sombere scenario's op tot 11 procent.
"In de ene sector blijft geld liggen, terwijl een andere sector schreeuwt om extra. Het wordt hoog tijd dat de schotten tussen de sectoren verdwijnen"
Ondernemersorganisatie ONL herkent zich in de kritiek op de versnipperde aanpak. ,,Nu blijft in de ene sector geld liggen, terwijl een andere sector schreeuwt om extra geld'', zegt Eveline Smith, beleidsmedewerker bij ONL. ,,Het wordt hoog tijd dat de schotten tussen de sectoren verdwijnen.'' ONL vraagt nadrukkelijk aandacht voor de zzp'ers. Die kunnen geen gebruikmaken van de potjes die sociale partners hebben opgebouwd.
Regionale mobiliteitsteams in aantocht
Vakbond FNV wijst erop dat al actie wordt ondernomen om de omscholing toegankelijk te maken en maatwerk te kunnen bieden. ,,We zijn bezig regionale mobiliteitsteams op te tuigen'', zegt Judy Hoffer, bestuurslid van FNV. ,,Die teams moeten mensen het advies op maat geven.'' Hoffer ziet ook dat de scholingsfondsen van de verschillende sectoren beter moeten samenwerken.