Nieuws Arbeidsmarkt

Waarom ICT-securitybedrijf Motiv een eigen Academy opzette

De krapte op de arbeidsmarkt in de IT-branche is groter dan ooit en lijkt alleen maar groter te worden. Duizenden vacatures staan open en met een beetje mazzel krijgen de bedrijven in kwestie een of twee reacties. In deze serie bedrijven die handig inspelen op dit probleem. Dit keer: ICT-securitybedrijf Motiv.

Anna Neeltje de Boer 6 januari 2019

Motiv SOC krapte arbeidsmarkt

“Zo’n 2,5 jaar geleden is de Motiv Academy bedacht”, vertelt Anja Rijlaarsdam. Ze is business manager van de Motiv Academy. De Academy is opgezet door het bedrijf Motiv dat 150 medewerkers telt en voor een groot deel verantwoordelijk is voor de veiligheid in de ICT-wereld in Nederland.

Lees ook: Studenten opleiden voor een baan die nog niet bestaat

“Het was geen luxe maar noodzakelijk kwaad. De scholen leveren niet genoeg aanbod, als studenten van school komen, weten ze vaak nog onvoldoende en specialisten zijn er weinig.”

Soft skills benadrukken

Toch had het opzetten van een eigen academie nogal wat voeten in de aarde. Wat had het bedrijf precies nodig? Hoe zet je het curriculum precies in elkaar en hoe zorg je dat dit dan weer goed in de markt komt te staan? “We vonden het belangrijk om de soft skills te benadrukken. Om dat mee te nemen in onze opleidingen. Om het te hebben over bedrijfspolitiek, over ambitie, collectieve en sociale vaardigheden. Dat kostte even tijd.”

En zo werd er een eerste pilot gedraaid met een student. Aanpassingen werden gedaan en een tweede pilot werd doorlopen. Dit keer met twee studenten. Afgelopen september kon de eerste groep, bestaande uit ICT-talenten van start gaan.

Lees ook: Personeelstekort: Deze vacatures zijn lastig om in te vullen in jouw gemeente

Praktijkgericht leren

Rijlaarsdam is blij met het succes: “Ze vinden het ontzettend leuk. Vooral het werken en leren naast elkaar – ze werken drie dagen en hebben twee studiedagen. De opleiding is praktijkgericht. Na een lange studie word je niet meteen weer in de schoolbanken gezet.”

In maart start de volgende groep. Dit jaar hoopt ze op 30 studenten.

De studenten krijgen vanaf dag één salaris, ook de opleiding wordt betaald. En of ze dan verplicht zijn de komende jaren bij Motiv te blijven werken? “Nee, dat is geen must. Al hopen we dat natuurlijk wel.”