Nieuws Arbeidsmarkt

Bijna 1 op 3 jonge werkenden wil ondernemen

Bijna 3 op de 10 van de werkende jongeren (28 procent) tussen de 18 en 24 jaar overwoog het afgelopen jaar voor zichzelf te beginnen. Daarmee is deze Generatie Z de koploper onder de werkenden die ondernemer willen worden. In de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar gaat het namelijk om 1 op de 4. Dat blijkt uit onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP.

Van onze redactie 13 juli 2023

Jongeren ondernemer adp onderzoek

Foto: Shutterstock.

Uit de People at Work 2023: a global workforce view blijkt eveneens dat het percentage werkenden dat wil gaan ondernemen lager wordt naarmate de leeftijd van de 32.000 ondervraagden stijgt. Zo heeft 1 op de 10 werkenden tussen de 45 en 54 jaar ondernemersambities en denkt slechts 3 procent van de 55+ers erover na eigen baas te worden.

Lees ook: Lars (21) en Jens (22) verkopen met hun startup Cloudpillo in 2,5 jaar meer dan 150.000 kussens

Wat overigens ook opvalt is dat van de werkenden tussen 18 en 34 jaar meer dan 3 op de 10 ontevreden is over de mogelijkheden tot opleiding en ontwikkeling bij hun huidige werkgever. Meer dan een kwart van deze jongeren geeft daarnaast aan dat zij ontevreden zijn over de gelegenheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te kunnen werken voor hun werkgever. De 18-tot 34-jarigen voelen zich ook het meest onzeker over baanbehoud door de huidige economische situatie. Het is dan ook die leeftijdscategorie die het vaakst alternatieven als voor zichzelf beginnen, maar ook het wisselen van branche overweegt.

Bied jonge medewerkers perspectief

,,In de war for talent maken mensen andere keuzes. Je moet als werkgever weten wat je medewerkers belangrijk vinden en zorgen dat ze zich erkend en gewaardeerd voelen. Neem onzekerheid weg als dat kan en laat mensen zien hoe ze mee kunnen groeien met het bedrijf", benadrukt Agnes Jongkind, senior HR-directeur bij ADP Nederland. Zo is voor generatie Z - meer dan voor andere leeftijdsgroepen - het carrièreperspectief belangrijk, net als de mogelijkheid om thuis of 's avonds te werken. Zoals voor elke leeftijdsgroep het geval is, blijven salaris en werkplezier echter het belangrijkst.

Podcast De Jonge Ondernemer

Twijfel jij zelf over ondernemen of wil je geïnspireerd worden door jongeren die het al wél aandurven? De Jonge Ondernemer is een nieuwe podcast waarin we spreken met zeer jonge ondernemers tot 20 jaar. In elke aflevering vertellen ze hoe het is om te ondernemen vanuit de schoolbanken. Wat is hun ambitie, wie zijn de klanten, wat willen zij verdienen, wat gaat goed en wat gaat minder goed en waar lopen de jeugdige ondernemers tegenaan? Luister hier alle afleveringen.

Lees ook: Jonge ondernemer Justin (16) timmert nu al aan de weg in zonnepanelenbranche

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws