Nieuws Arbeidsmarkt

Minister Koolmees trekt 14,5 miljoen euro uit voor loopbaanprojecten 45-plussers

Zo'n 6000 werknemers van 45 en ouder hebben zich in het eerste kwartaal van 2019 gemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor gratis loopbaanadvies. Dat meldt BNR Nieuwsradio. Minister Wouter Koolmees trekt tot januari volgend jaar 14,5 miljoen euro subsidie uit om deze groep werkenden van advies te laten voorzien. De subsidie om leidinggevenden te trainen wordt daarentegen een stuk minder gebruikt.

De Ondernemer 5 april 2019

Koolmees arbeidsmarkt wetsvoorstel

Sinds begin dit jaar mag iedereen die werkt vanaf 45 jaar en ouder voor 600 euro een loopbaantraject volgen. En dat traject heeft dus al duizenden mensen getrokken.

Van de subsidiepot van 12,5 miljoen euro voor werknemers van 45 jaar en ouder is nu al 4 miljoen euro gebruikt. Als dit uitgavepatroon zich doorzet, zal het geld in september op zijn.

De subsidie om leidinggevenden te trainen wordt daarentegen een stuk minder gebruikt. Van de 2 miljoen euro die daarvoor is gereserveerd, is tot op heden 'maar' 94.000 euro gebruikt.

Ontwikkelplan

Het deelnemen aan loopbaanadvies wordt steeds populairder ziet ook Ester Leibrand van Noloc, de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals. "Een levenlang ontwikkelen kan niet zonder begeleiding op z'n tijd", zegt ze. "Vanaf je 45e moet je waarschijnlijk nog 25 jaar werken."

Volgens Leibrand is het traject bedoeld als aanzet tot een ontwikkelplan. "Wat ga ik doen de komende tien jaar, hoe ziet dat eruit en wat wordt mijn eerste concrete stap?"