Nieuws Arbeidsmarkt
Monteur of laadpaalexpert: verdubbeling banen in sector elektrisch vervoer
Door de opkomst van elektrisch rijden krijgen steeds meer Nederlanders een baan in die sector, bijvoorbeeld als monteur of laadpaalexpert. In 2025 zal het aantal voltijdsbanen in elektrisch vervoer zijn verdubbeld van 6800 tot 13.500, zo is de verwachting.

VDL is een bouwer van elektrische bussen. Foto: Henk Deleu
De productie van elektrische bussen, vrachtwagens en laadpalen neemt hard toe. Uit onderzoek door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat de werkgelegenheid in de sector tussen 2018 en 2020 met zo’n 1.500 voltijdsbanen is gegroeid tot 6.800 banen. RVO verwacht dat dit aantal in 2025 zal zijn verdubbeld tot 13.500, schrijft het AD.
Nederlandse bedrijven verdienen op dit moment zo’n 5 miljard euro per jaar met de bouw van laadpalen, elektrische trucks en bussen. In 2018 ging het nog om ruim 3 miljard euro. ,,Een indrukwekkende groei’’, zegt demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), die opdracht gaf voor het onderzoek.
,,De sector is nu zo’n drie keer zo groot als bijvoorbeeld de al indrukwekkende omvang van de Nederlandse fietsenbranche''
,,De sector is nu zo’n drie keer zo groot als bijvoorbeeld de al indrukwekkende omvang van de Nederlandse fietsenbranche. Dat is niet alleen goed voor het klimaat en onze schone lucht, maar ook voor onze portemonnee. En voor mensen op zoek naar werk. De komende jaren komen er duizenden banen bij in de sector elektrisch vervoer.’’
Meeste banen zijn te vinden bij bouwers bussen VDL en Ebusco en vrachtwagens DAF
De meeste van die banen zijn te vinden bij de bouwers van elektrische bussen (VDL en Ebusco) en vrachtwagens (DAF). Er worden geen elektrische personenauto’s in Nederland gebouwd. Wel zit er veel werk bij laadpaalbedrijven. Die bedrijven zijn ook actief binnen Europa en Amerika. Nederland telt relatief veel publieke laadpalen: een groot deel wordt geëxploiteerd door Nederlandse bedrijven, zoals EV Box, New Motion, Alfen, Pitpoint en Allego.
Lees ook: Nieuwe Nederlandse elektrische stadsbussen moeten voor doorbraak zorgen
In Nederland wordt ook gewerkt aan de bouw van elektrische binnenvaartschepen en volledig elektrische campers. Bovendien stappen steeds meer particulieren over op een elektrische scooter of auto. In 2020 was een kwart van de nieuwe auto’s in Nederland elektrisch.
Ook wordt met waterstof - een andere schone energiebron - steeds meer geld verdiend. Zo sleepte het Nederlandse bedrijf Holthausen eerder dit jaar een order uit Nieuw-Zeeland binnen voor de bouw van 1.500 waterstoftrucks.
Lees ook: Willem Baudewijns (Polestar): 'Blijf trouw aan je filosofie. Ook onder druk'