Nieuws Arbeidsmarkt

Nieuwe prikkel voor bedrijf dat werkplek aanpast voor arbeidsbeperkten

De overheid komt met een prikkel voor bedrijven die mensen met een beperking aan een baan willen helpen door werkplekken aan te passen. Er is 8 miljoen euro beschikbaar vanaf maart 2020.

De Ondernemer / ANP 12 december 2019

Prikkel bedrijf werkplek aanpassen arbeidsbeperking

Foto: Shutterstock

Het gaat om een proef, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark. Het bijzondere is dat een werkplek niet speciaal voor één persoon met dienstverband wordt aangepast, zoals nu de regel is. Werkgevers ervaren dat vaak als drempel, aldus Van Ark.

Bij de proef gaat het om een aanpassing van de plek, waar dan meerdere personen met een vergelijkbare beperking kunnen werken. Zij kunnen daar dan tegelijk of achter elkaar aan de slag. Een plek kan bijvoorbeeld toegankelijk worden voor een rolstoel of er komen speciale hulpmiddelen voor slechtzienden.

Lees ook: Personeelstekort? Dit kun jij leren van disrupter YoungCapital

De proef maakt deel uit van het streven van het kabinet om het voor werkgevers eenvoudiger maken om mensen met een beperking in dienst te nemen en te houden. Daarmee worden de kansen vergroot voor betrokkenen om makkelijker aan het werk te komen.

Zo kom je in aanmerking als werkgever

Om voor de regeling in aanmerking te komen kan een werkgever een aanvraag doen bij het UWV voor een werkplekaanpassing. Daar staat tegenover dat de werkgever duurzaam werkgelegenheid voor ten minste drie jaar aanbiedt.