Nieuws Arbeidsmarkt

Personeelstekort nekt winkeliers: steeds meer winkels eerder dicht

Veel ondernemers in de retailsector blijven problemen ondervinden van de personeelstekorten. Ze sluiten hun winkels eerder of blijven zelfs helemaal dicht. Het is slecht nieuws voor een sector die het al moeilijk heeft door de dalende koopkracht en oplopende kosten.

Van onze redactie 28 augustus 2023

Personeelstekort winkelstraat personeel

Foto: ANP.

,,Winkels moeten eerder sluiten door aanhoudend personeelstekort retailsector", aldus Dirk Mulder, sector specialist Trade & Retail bij ING Sector Banking. Volgens de ING-expert heeft het personeelstekort impact op de omzet van ondernemers. Maar het zorgt ook voor een verminderde klantenservice. Winkels hebben moeite om voldoende personeel in te zetten om klanten te helpen, klantvragen te beantwoorden en klanten een positieve winkelervaring te bieden.

Ook kunnen door het tekort aan mensen problemen ontstaan om de voorraad bij te houden. Met als gevolg dat schappen leeg komen te staan en klanten misgrijpen. Ook dat heeft een nadelig effect op de algehele klantervaring, waardoor de omzet nog meer afneemt.

Lees ook: Retaildeskundige Dirk Mulder (ING): 'Local hero en Gen Z gaan de winkelstraat redden'

Latere bezorging en burn-outs

Een ander gevolg van de personeelstekorten zijn vertragingen in de operationele processen, bijvoorbeeld bij het verwerken van bestellingen en leveringen. Zo worden bestelde producten later bezorgd. Tot slot kan het tekort aan personeel de werkdruk op bestaande medewerkers flink verhogen, wat kan leiden tot een verminderde productiviteit of zelfs burn-out.

Volgens ING kunnen retailers de personele uitdagingen aanpakken door te investeren in technologieën als self-checkout, automatisering en Artificial Intelligence (AI). Deze technologieën kunnen bijdragen aan een efficiëntere uitvoering van taken. Hierdoor neemt de druk op werknemers af en een efficiëntere winkelervaring juist weer toe. Werknemers kunnen zich namelijk weer helemaal focussen op de service aan de klant.

Lees ook: Ondanks vele extra’s is er in Eindhoven geen personeel te krijgen: ‘Jeugd is gewoon verwend’

Investeren in talentontwikkeling

Ook is het voor retailondernemers essentieel om te investeren in het aantrekken en behouden van talent. Bijvoorbeeld door samenwerkingen aan te gaan met onderwijsinstellingen om gerichte opleidingen aan te bieden die passen bij de behoeften van de sector. Het aanbieden van concurrerende salarissen, flexibele werktijden en doorgroeimogelijkheden kan de interesse van potentiële (jonge) werknemers vergroten.

Volgens ING vraagt het personeelstekort om een oplossing die technologie combineert met een duidelijke wervingsstrategie en investeringen in talentontwikkeling: ,,Op deze manier kunnen ondernemers niet alleen de uitdagingen, maar ook de kansen aanpakken in een competitieve markt."

Lees ook: 'Honderden buurtwinkels gesloten, binnenkort nog eens vijfhonderd'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws