Nieuws Arbeidsmarkt

Onderzoek: hybride werken voor kantoorpersoneel belangrijkste arbeidsvoorwaarde

Voor 90 procent van de kantoormedewerkers is hybride werken het ‘nieuwe’ normaal. Het is zelfs de belangrijkste arbeidsvoorwaarde, gevolgd door vakantiedagen en een pensioenregeling. Een meerderheid van de kantoormedewerkers (61 procent) wil bovendien flexibiliteit in werklocaties en kiezen uit thuis, hoofdkantoor en deelkantoren dicht bij huis.

Van onze redactie 15 juni 2021

Hybride werken kantoor vrouwen mannen arbeidsvoorwaarde arbeidsmarkt flexwerk balans

Voor 90 procent van de kantoormedewerkers is hybride werken het ‘nieuwe’ normaal. Foto: Shutterstock

Dit blijkt uit onderzoek van flexkantooraanbieder IWG onder Nederlandse werknemers met een kantoorbaan, uitgevoerd door marktonderzoeker Panelwizard onder 1.033 werknemers, zzp-ondernemers en freelancers met een kantoorbaan en de mogelijkheid om thuis te werken.

Voor vrouwen is die flexibiliteit belangrijk voor balans in werk en privé; 43 procent geeft aan aan het als gezonder te ervaren wanneer zij op kantoor kunnen werken. Voor 28 procent heeft de werklocatie hierop geen invloed en 29 procent zegt deze gezonde balans juist te realiseren door thuis te werken. Voor mannen zijn al deze groepen nagenoeg gelijk.

Lees ook: Van coronacrisis terug naar verkeerscrisis: massaal in de file voor collegiale contacten

Mannen hechten meer waarde aan flexibele werktijden

Ondanks een betere balans levert het werken op kantoor ook enkele uitdagingen op. Zo geven vrouwen aan dat ze op kantoor meer afleiding ervaren (51 procent). Bij mannen ligt de afleiding zowel op kantoor (43 procent) als thuis op de loer (33 procent). Onze creativiteit is ook niet overal gelijk. Hoewel de grootste groep mannen zowel thuis als op kantoor de beste ideeën bedenkt, geldt voor bijna een kwart (23 procent) dat geniale ingevingen vooral thuis plaatsvinden. Vrouwen geven een duidelijke voorkeur aan kantoor.

Mannen hechten vooral waarde aan de toegenomen flexibiliteit in werktijden, 47 procent ziet deze arbeidsvoorwaarde graag blijven. Met name omdat een op de drie graag sport onder werktijd. Vrouwen hechten minder belang aan flexibiliteit (40 procent) en sporten onder werktijd is voor ‘maar’ een op de vier een must.

Lees ook: Jongeren op de arbeidsmarkt door thuiswerken harder getroffen dan oudere collega’s

'Bied medewerkers keuze die bij hen past'

Annelou de Groot, Development Director IWG Nederland: ,,Medewerkers hebben andere wensen en behoeften gekregen ten aanzien van het kantoor. Hoewel mannen en vrouwen verschillende redenen kunnen hebben om hybride te willen werken, vinden beide groepen dit tegenwoordig een belangrijke arbeidsvoorwaarde."

,,Kantoormedewerkers geven nu de voorkeur aan een combinatie van het kantoor, een deelkantoor in de buurt en thuiswerken. Bied medewerkers dan ook flexibiliteit en de keuze om te doen wat het beste bij hen past.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws