Nieuws Arbeidsmarkt

Dit bedrijf vindt moeiteloos nieuwe ‘putjesscheppers’ ondanks oververhitte arbeidsmarkt

Hoe kom je met de huidige krapte op de arbeidsmarkt als werkgever nog aan personeel? En wat als je bedrijf ook nog eens in één van de minst sexy sectoren actief is: de rioleringsbranche. Toch lukt het rioolbaas Komee van Terheijden schijnbaar moeiteloos om nieuwe medewerkers te vinden.

Peter Ullenbroeck (BN De Stem) 29 november 2021

Loodgieter toilet

Wies Snijders van Van Terheijden Rioleringsbeheer aan de slag. Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann

Personeelswerving was altijd al een ding voor Van Terheijden voor wie het riool na 25 jaar in het vak, weinig geheimen meer kent. Ook vóor corona toen de arbeidsmarkt nog redelijk in evenwicht was, had de eigenaar van Van Terheijden Rioleringsbeheer in Heerle al de grootste moeite om nieuwe medewerkers te vinden.

Het bedrijf van Van Terheijden is dan ook niet in de meest gewilde branche actief. Wat heet: ploeteren en peuren in een vaak stinkend riool staat bij de meeste mensen niet direct op nummer één als favoriete bezigheid om een boterham mee te verdienen. En toch is dat precies wat Van Terheijden zijn nieuwe medewerkers te bieden heeft, schrijft BN De Stem.

''Ik zeg altijd maar een opleiding om mensen in en uit de shit te helpen. En mezelf trouwens ook. Want ik kan dankzij dat nieuwe personeel door met mijn bedrijf''

Komee van Terheijden, Van Terheijden Rioleringsbeheer

Wie kiest er juist in deze tijd nu een job tussen de pies en de poep?

Een kansloze missie zou je denken. Want wie de banen op de huidige krappe arbeidsmarkt voor het oprapen heeft, kiest niet snel voor een job tussen de pies en de poep. ,,Dat is ook zo’’, moet de eigenaar van het rioolbedrijf in Heerle bekennen. ,,Normaal gesproken zou ik in deze tijd ook helemaal geen nieuw personeel kunnen vinden, echt niemand. Maar ja.’’

Hij lacht. Want de ondernemer wist de afgelopen maanden drie vacatures in zijn 19 medewerkers tellend bedrijf moeiteloos op te vullen. Niet omdat hij, zoals veel andere werkgevers, zijn personeel meer salaris betaalt of lokt met goudomrande arbeidsvoorwaarden. Nee, het geheim achter zijn succesvolle personeelsbeleid is even simpel als voor de hand liggend.

Cursisten zijn veelal werkzoekenden die via uitkeringsinstantie UWV binnenkomen

Van Terheijden begon vorig jaar een eigen opleiding waar mensen worden opgeleid tot rioolmonteur. Torio heet zijn in Bergen op Zoom gehuisveste leerschool, wat staat voor Technisch Opleidingscentrum Rioolwerkzaamheden. Daar krijgen de cursisten, veelal werkzoekenden die via uitkeringsinstantie UWV binnenkomen, een training van een kleine drie maanden en daarna kunnen ze aan de slag.

Nelson (op de voorgrond) is één van die leerlingen bij de door Kornee van Terheijden zelf opgezette opleiding voor riooltechniek. Meelopen met de medewerkers - in dit geval Wies Snijders - maakt er onderdeel van uit. Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann

Het opleidingscentrum bestaat uit een complete praktijkruimte, met urinoir, wc-pot, keukenblok en douchebak. Zelfs de, van siliconen gemaakte, drollen ontbreken niet. Aan animo om de opleiding te volgen geen gebrek. Om de zes weken stromen zes tot acht nieuwe cursisten in. Het merendeel maakt de opleiding af om daarna als rioleringsmonteur aan de slag te gaan.

Twaalf ambachten, dertien ongelukken

De cursisten zijn, vertelt de rioolbaas, ,,Vaak mensen van twaalf ambachten, dertien ongelukken. Mensen die met goede begeleiding en coaching wat steviger in het leven komen te staan én kunnen uitgroeien tot solide monteurs. ‘’ Hij lacht. ,,Ik zeg altijd maar een opleiding om mensen in en uit de shit te helpen. En mezelf trouwens ook. Want ik kan dankzij dat nieuwe personeel door met mijn bedrijf.‘’

Van Terheijden is er ondertussen van overtuigd dat zijn opleiding tot in lengte van jaren blijft bestaan. ,,Ik ben echt heel blij dat ik die stap ooit heb gezet, had anders niet geweten hoe ik in deze tijd nog aan nieuw personeel was gekomen. En het klinkt misschien niet als een chique beroep. Maar er komt best veel techniek bij kijken, het is veel meer dan alleen poep en pies. En vergeet niet: ons beroep is crisisbestendig. Of het nou goed of slecht gaat in Nederland, rioolverstoppingen hou je altijd.”

Lees ook: New York Pizza heeft 1000 openstaande vacatures en daarom: ruimtereis voor nieuwe collega

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws