Nieuws Arbeidsmarkt

Hoe deze ondernemer aantrekkelijker én zichtbaarder werd voor jongeren

Ze kreeg het ondernemen met de paplepel ingegoten, nam het bedrijf van haar ouders over en staat nu aan het roer van 65 vakkundige medewerkers. Angelique Nijhof werkt daarbij veel en graag samen met het onderwijs. Zo is ze medeoprichter van Innovatiehub Salland waar studenten aan innovatie-challenges in de praktijk werken. Haar motivatie staat online: bij de Nijhof-groep is werkend leren vanzelfsprekend.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 7 januari 2022

RVO Nijhof Angelique

Angelique Nijhof aan het werk met studenten. Foto: RVO.

Het boeien, binden en behouden van medewerkers en talent uit de regio. Het is in de kern toch wel het motto van de directeur-eigenaar van Nijhof Installatietechniek van woning- en appartementenbouw. ,,Als je werkt, leer je sowieso al meer dan op school van de contacten met collega’s en klanten. Dat geldt voor jong en oud", aldus Nijhof.

Warme contacten onderhouden met het onderwijs

Voor het aantrekken en behouden van jong talent onderhoudt ze warme contacten met ROC’s en hbo-opleidingen in de regio als Windesheim, Deltion, Saxion en Aventus. ,,Studenten lopen bij ons stage, doen mee aan hackathons of werken via de Innovatiehub Salland aan innovatie-challenges in de praktijk. Ook hebben we de Salland Tech Academy opgericht met een leerprogramma voor de mbo-studenten die bij ons stagelopen of werken."

Lees ook: Kloof dichten tussen mbo en hbo: deze jonge ondernemer doet het met stages

'Interessante onderwijsvormen' als inspiratie voor Innovatiehub Salland

Het idee voor Innovatiehub Salland is ontstaan tijdens een ondernemersdag met een wethouder die interessante onderwijsvormen in zijn gemeente liet zien. Nijhof vatte de koe meteen bij de hoorns en polste dit idee bij een bouw-, een schilders- en een projectinrichtersbedrijf bij haar in de omgeving.

,,Gelukkig waren we het er samen snel over eens. Via Saxion werd een trainee ingezet om de hub op te starten. Saxion heeft namelijk een traineeprogramma ‘FastForward’ met twee jaar begeleiding voor afgestudeerde hbo’ers en universiteitsstudenten. Zo kwam in september 2019 de eerste hubmanager voor ons werken en heeft inmiddels de derde haar intrede gedaan."

"Studenten voeren in twintig weken een innovatie-challenge uit. Ze worden uitgedaagd mee te denken over vraagstukken en krijgen het perspectief van de ondernemer mee"

Coöperatief, creatief, daadkrachtig en initiatiefrijk zijn

De studenten komen van verschillende opleidingen. Ze krijgen via de hub een innovatie-challenge die ze in twintig weken uitvoeren. Daarin dagen we ze uit om mee te denken over vraagstukken van de bedrijven die als hub te boek staan. Zo krijgen ze het perspectief van de ondernemer mee en leren ze met elkaar samen te werken, creatief, daadkrachtig en initiatiefrijk te zijn. Daarnaast volgen ze tweewekelijks gezamenlijk masterclasses. ,,Hierdoor leren ze elkaar, de innovatie-challenges en de hubs beter kennen. Ook leren ze met verschillende disciplines samen te werken’, aldus Nijhof.

Lees ook: Hoe deze ondernemer al 12 jaar succesvolle stagiaires vindt

Aantrekkelijker en zichtbaarder worden

,,Het mooie van de hub is dat we zo onze slagkracht bundelen en aantrekkelijker en zichtbaarder worden voor jongeren", besluit Nijhof. ,,We delen de investeringskosten en hebben de contacten met het onderwijs gezamenlijk goed geregeld. Ik kan het andere bedrijven aanraden ook zo’n samenwerkingsverband aan te gaan. Zoek gelijkgestemde bedrijven met wie je dit wilt gaan doen. Of neem voor advies over het opzetten van een hub contact op met mij. Ik wijs je graag de weg."

Ondernemers van morgen

Angelique Nijhof is één van de acht ondernemers in de serie De betrokken ondernemer, Samenwerken met het onderwijs in je regio. In deze serie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vertellen ondernemers uit de praktijk hoe zij jongeren helpen met het ontwikkelen van hun ondernemende talenten. Spreekt dit verhaal je aan en wil je meer weten? Meld je dan aan voor de online sessie 'Samenwerken met het onderwijs levert je altijd wat op' op 2 februari 2022 en ga in gesprek met betrokken ondernemers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws