Aangeboden door RWC Groot-Amsterdam

Branded Content Arbeidsmarkt

Ook na corona blijft Regionaal Werkcentrum belangrijk

Mensen van werk naar werk brengen is belangrijk. Zeker in deze coronatijd is het van belang om mensen die – tijdelijk – ontslagen worden, zo snel mogelijk te begeleiden naar ander werk. Maar ook na corona kan het Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam zijn diensten blijven aanbieden, schrijft de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink.

Rutger Groot Wassink 2 september 2021

Rutger groot wassink wethouder amsterdam werk groenlinks

Rutger Groot Wassink is wethouder Sociale Zaken in Amsterdam en voorzitter van de stuurgroep RWC.

Voornaamste doel van het RWC is om mensen aan het werk te houden. Daarbij is het voor werknemers en werkgevers nog niet altijd vanzelfsprekend dat je over de muren van je eigen sector heen kijkt. Mensen zijn geneigd om een ‘andere baas’ te gaan zoeken in eenzelfde soort bedrijf als waar ze uit komen. Maar dat werkt lang niet altijd. Wij ondersteunen zowel werkgevers als werknemers én zzp’ers kosteloos bij het zoeken naar werk of personeel.

Regionale samenwerking werkt

We zien dat het afgelopen anderhalf jaar in diverse sectoren mensen zonder werk kwamen te zitten. Tegelijkertijd zijn er sectoren waar ze zitten te springen om personeel. In juli 2020 hebben wij in de regio de koppen bij elkaar gestoken en in twee maanden tijd het RWC opgetuigd. Samenwerking in de regio was er natuurlijk al op andere terreinen met gemeenten, mkb en vakbonden, maar daar is nu als belangrijke partner het mbo bij gekomen. Voor de arbeidsmarktregio is zo’n samenwerkingsverband erg belangrijk en alle partners zien hiervan ook de urgentie in.

"Samenwerking in de regio was er natuurlijk al op andere terreinen met gemeenten, mkb en vakbonden, maar daar is nu als belangrijke partner het mbo bij gekomen"

Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken in Amsterdam

Als gemeenten vinden we het belangrijk dat alle werkenden aan het werk kunnen blijven. Voor mkb-bedrijven die zitten te springen om personeel is het van levensbelang dat zij de juiste mensen kunnen aantrekken. En voor bedrijven die noodgedwongen mensen moeten ontslaan is het fijn dat wij hen kunnen helpen om ander werk te vinden voor hun werknemers. Door de samenwerking met het mbo kunnen we mensen gericht opleiden door hen bijvoorbeeld een of enkele verkorte modules aan te bieden die ze nodig hebben voor een nieuwe baan.

Veel steun van Rijksoverheid

De Commissie Borstlap benadrukt in haar eindrapport dat het voor alle werkenden belangrijk is om actief te blijven op de arbeidsmarkt. Zowel voor het opvangen van het tekort aan personeel als voor het maatschappelijk belang van werknemers zelf. Ons initiatief is door het ministerie van Sociale Zaken omarmd. Daardoor zijn er gelden vrijgekomen voor begeleiding en scholing. Ik moet het Rijk echt een groot compliment maken dat zij dit zo voortvarend hebben opgepakt.

Lees ook: RWC Groot-Amsterdam ondersteunt ondernemers met personeel

Inmiddels wordt ons initiatief uitgerold over de rest van Nederland. Zo kan elke arbeidsregio zijn eigen specifieke aanpak kiezen, afgestemd op de arbeidsbehoefte van die regio. Door gebruik te maken van bestaande en aanvullende middelen die de Rijksoverheid ter beschikking stelt, zorgen we samen ervoor dat niemand die kan en wil werken thuis hoeft te zitten met een uitkering.

Rutger Groot Wassink is wethouder Sociale Zaken in Amsterdam en voorzitter van de stuurgroep Regionaal Werkcentrum (RWC) Groot-Amsterdam.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws