Nieuws Arbeidsmarkt

Salarissen gaan weer verder omhoog in nieuwe cao-afspraken

In de cao-afspraken die vorige maand zijn gemaakt, kwam de gemiddelde loonsverhoging uit op 2,3 procent. Dat is het hoogste maandgemiddelde tot dusver dit jaar, meldt werkgeversorganisatie AWVN. Het jaargemiddelde komt daarmee op 1,9 procent loon erbij voor de desbetreffende werknemers.

NU.nl 11 augustus 2021

Cao lonen omhoog

Volgens de AWVN zijn er nu 188 cao's afgesloten voor dit jaar. Foto: Shutterstock

Volgens AWVN reflecteert het oplopende percentage het optimisme over de economie, maar is het ook een signaal dat werkgevers aantrekkelijk willen blijven in de krappe arbeidsmarkt. ,,Maar met loonsverhogingen trek je geen nieuw blik loodgieters open", duidt de woordvoerder het probleem op de arbeidsmarkt op NU.nl. ,,Het onderliggende probleem is dat vraag en aanbod niet matchen."

Lonen omlaag tijdens coronacrisis

Voor het uitbreken van de coronacrisis liepen de afgesproken loonsverhogingen in de cao's steeds verder op, tot een hoogtepunt van 3,1 procent erbij in december 2019. Zowel de afgesproken loonsverhogingen als het aantal cao's dat werd afgesloten gingen nadien rap omlaag.

Lees ook: Salaris betalen in coronatijd? Sauna-eigenaar verkoopt ouderlijk huis als noodoplossing

Geen cao-onderhandelingen door lockdown

Dat heeft ook te maken met de praktische kant; werkgevers en werknemers konden niet om tafel zitten om te onderhandelen tijdens de lockdowns. Afgelopen maand werden twintig nieuwe cao's afgesloten. ,,Daarmee komt het totaal voor dit jaar op 188", aldus AWVN. De organisatie verwacht dat na de vakantieperiode de in juni ingezette inhaalslag doorzet en dat het aantal lopende cao's in het najaar zal oplopen tot het normale aantal van ongeveer vijfhonderd.

Niet in alle cao's gaan de lonen omhoog; er werd dit jaar ook 23 keer een nullijn afgesproken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws